Zoomart beste dierenwinkel

Patrick Van Limberghen opende in 1998 De Dierenwinkel op Vijfstraten in SinWinkelketen Zoomart is in een internetrondvraag bij 80.000 consumenten eerste geëindigd in de categorie Tuin & Dier. Over alle categorieën heen zien de Wase zaakvoerders Koen Van den Bossche en Davy Van Limberghen hun keten dierenspeciaalzaken op de 13de plaats in de Top 125 eindigen.

Koen Van den Bossche volgde zijn voorbeeld in 2001 met de opening van Kriko in de Nieuwlandstraat in Melsele. Zij vonden elkaar enkele jaren later in een gezamenlijke strijd tegen een concurrent die zich aan de N70 in Sint-Niklaas wilde vestigen.

“In 2004 werden we elk afzonderlijk en buiten wederzijds medeweten gecontacteerd door het Duitse bedrijf Fressnapf dat in eigen land zeshonderd winkels heeft”, begint Van den Bossche het verhaal. “Fressnapf wilde in België voet aan de grond krijgen. Voor expansie in andere landen doet dat bedrijf een beroep op lokale partners. Wij wilden professionaliseren en dachten dat we daarvoor het best konden samenwerken met mensen die er verstand van hadden. Het was onze ambitie om elk meer dan één winkel te hebben.”

In mei openden de heren hun eerste officiële Zoomart in Melle. Ondertussen werkten hun eigen winkels ook al onder die naam. “Nu is Zoomart een autonome Belgische bvba en hebben we twintig winkels in Vlaanderen en Wallonië. Eind 2008 zullen er dat dertig zijn. Per winkel hebben we gemiddeld vijf werknemers. Dit jaar zullen we een omzet halen van twintig miljoen euro. We zijn nu al marktleider in de gemeenten waar we aanwezig zijn, maar het is de ambitie om in onze sector Belgisch marktleider te worden”, zeggen de zaakvoerders eendrachtig.

Voor hen zijn de Zoomarts geen dierenwinkels, maar supermarkten voor dieren. Zo willen ze zich onderscheiden van de gewone winkelketens die ook dierenvoeding verkopen. “Zij zijn onze grootste concurrenten, omdat ze nog goed zijn voor zeventig procent van de aankopen van dierenvoeding. Onze troef is dankzij de Europese contacten en samenwerking onze aankooppolitiek waardoor we de scherpste prijzen kunnen hanteren.”

Met de bekroning als beste keten in Tuin & Dier zijn de zaakvoerders ervan overtuigd dat ze op de goede weg zijn om komaf te maken met het groezelige en stinkende imago van speciaalzaken voor dieren. “Dieren mogen in onze winkels binnen. Wij geven de klanten deskundig advies. We zullen die eerste plaats verdedigen en willen nog hoger eindigen in de overkoepelende rangschikking”, verduidelijken Van den Bossche en Van Limberghen.

Yves VREBOS

www.zoomart.be

MEER OVER

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio