Villa Standaert staat te koop

Sinds deze week staat de bekende Villa Standaert aan de Kapellensteenweg te koop. De historische villa van de Duitse koopman Wilhelm Bertrand uit 1872 is vooral bekend als de woning van oud-burgemeester Florent Standaert. Decennia was er de privébank Standaert in gevestigd.

Gegadigden die de villa willen bezoeken, moeten er hun tijd voor nemen, want ze ligt midden in een gigantische privétuin van maar liefst 3,5 hectare. ”Dit is zelfs voor deze streek uitzonderlijk”, vertelt makelaar Frédéric Van Blerk van immobiliënkantoor Nicov. ”Toch zeker als het gaat om een eigendom in het centrum van een gemeente. En je zit hier werkelijk op een boogscheut van alles.”

De villa Standaert bestaat uit twee delen: het oude witte deel uit 1875 met een gevel die je in onze streek weinig ziet en die op vlak van stijl eerder Zuid-Amerikaans aandoet. Daarnaast het modernere deel dat decennia als bankgebouw dienst heeft gedaan. ”Het geheel heeft een grote beurt nodig”, geeft Van Blerk toe. ”Daarom dat de vraagprijs ook beperkt is tot 1,2 miljoen euro. Je bent nog eens een zelfde bedrag kwijt aan de restauratie of nieuwbouw. Wie zoveel geld heeft, zit liever in Brasschaat of Schilde. ”

Burgemeester Lukas Jacobs wist nog niet van de verkoop. ”We hebben het nog niet in het college kunnen bespreken en hebben dus ook nog geen concrete belangstelling. Wij hopen dat het gebouw een bestemming krijgt die strookt met z’n historische karakter. Afbraak en nieuwbouw zouden volgens het BPA kunnen, maar dan moet de nieuwbouw een meerwaarde betekenen tegenover het oude. Een verkaveling is uitgesloten, want de tuin is ingekleurd als parkgebied, dat overloopt in het achterliggende landbouwgebied.”

Voor het imposante gebouw van duizend meter zijn verscheidene bestemmingen mogelijk. Een zuivere privéwoning kan, een dokters-, veearts- of advocatenpraktijk kan ook, maar horeca is uitgesloten. Van Blerk is al met enkele geïnteresseerden in gesprek.

Boris ROUSSEEUW

www.nicov.be

Wie was Florent Standaert?

Kalmthoutenaar Florent Standaert werd geboren in 1874 en studeerde rechten. Na zijn huwelijk in 1919 met bankiersdochter Maria van Hasselt (1893) schakelde hij over van recht naar geld en stichtte de Bank Florent Standaert, die tot 1971 onafhankelijk bleef en bestond tot 1994.

Standaert werd burgemeester van Kalmthout in 1921 en bleef het tot aan zijn vroege dood in 1926. De weduwe en later de kinderen zetten de bank verder. Twee jaar na zijn dood kreeg Florent Standaert het nieuwe rusthuis van Kalmthout naar zich genoemd, later opgedoopt tot Rusthuis Sint-Vincentius. Daar overleed zijn weduwe pas in... december 2001, bijna 109 jaar oud. Zoon Florent Standaert schreef in 1992 een boek over de familie.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio