Eindelijk vrede op kerstmarkt

De sfeer zit goed, de jenever vloeit rijkelijk. Gepresenteerd in plastic glaasjes, maar daar maalt niemand om. Zaterdag was de kerstmarkt op de Grote Markt weer wat ze moet zijn. Gezellig.

De kerstmarkt kwam de afgelopen weken herhaaldelijk negatief in het nieuws. Omdat er incidenten waren. En vooral omdat jongeren veel meer alcohol dronken dan goed voor hen is. Het afvoeren van een 14-jarige in een ziekenwagen kan wat dat betreft als een dieptepunt worden beschouwd.

Maar sinds burgemeester Patrick Janssens (sp.a) voor de tweede keer in één week maatregelen nam om de orde te herstellen - met onder andere een verbod op sterke drank voor minderjarigen - lijkt het stadsfeest zijn ware gezicht terug te hebben. Kerstmis is een feest van vrede, toch?

Viviane serveert aan een stuk door glühwein, jenever en soms ook chocolademelk. Naast haar chalet staan twee agenten in een fluo hesje. De politie hoeft niet langer achter baldadige dronkenlappen aan te rennen zoals begin deze week.

“Het verschil is duidelijk”, zegt Viviane. “Gelukkig, want de problemen kwamen niet van ons. Het waren meestal jongeren die drank in de nachtwinkel gingen kopen om zich op de markt te bezatten.” Ook Maurice ziet vanuit zijn chalet dat het goed is. “Nee manneke, allemaal brave mensen hier. Geen gezever, wel een hoop plezier.”

Wat Maurice betreft mag er volgend jaar trouwens opnieuw extra politietoezicht zijn. “Het is nodig en het werkt, dus dan moet het maar hé”, zegt Maurice, die zijn arm om zijn twee makkers slaat. “Schol maatje”.

Patrick VAN DE PERRE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio