Familie moet onderdak zoeken na zware villabrand

Een villa met een rieten dak werd zaterdag aan de Vennebosstraat in Schilde haast compleet verwoest door een brand. De spuitgasten probeerden ruim vier uur lang met man en macht het vuur te blussen, maar het mocht niet baten. De getroffen familie moet noodgedwongen tijdelijk elders logeren.

Brandweer en politie werden zaterdag rond 14.10u opgeroepen naar de Vennebosstraat 2 in Schilde. “Onderweg kregen we al de melding dat de vlammen door het dak sloegen”, vertelt kapitein Aimé Wouters van de brandweer Malle. “De brand was ontstaan aan de schoorsteen, net onder het dak, toen de bewoners de kachel hadden aangestoken.” De voorpost Schilde was eerst ter plaatse en startte meteen een buiten- en binnenaanval.

“We hebben ook onmiddellijk een gat in het ijs van de vijver in de buurt gekapt en zo water opgepompt. Langs alle kanten vielen we het vuur aan. Maar een rieten dak... als je er water opgooit, stroomt dat er gewoon af. Onze manschappen die de brand langs binnen aanpakten, hebben we ook snel teruggetrokken. Dat was te gevaarlijk blussen omdat ook de balken van de zolder brandden.” De brandweer, present met zo’n 25 manschappen, kon niet verhinderen dat dak en zolder volledig in de vlammen opgingen.

Hartverwarmend

“Door de waterinsijpeling is ook de rest van de woning onbewoonbaar, zeker voor enkele weken. Het is niet aan mij om dat uit te maken, maar ik vrees dat dat afbreken wordt”, stelt brandweerkapitein Wouters.

Hartverwarmend was zaterdagnamiddag dat de getroffen familie - ze woonde er nog maar een klein halfjaar na een grondige renovatie van de villa - hulp kreeg van ontelbare familieleden, vrienden, kennissen en buren. Allerlei voertuigen werden ingeschakeld om te dienen als verhuiswagen. “Mijn manschappen hebben zo snel mogelijk alles wat nog te redden was, uit de woning gehaald en in de tuin gezet. Die inboedel werd door een massa volk veilig weggebracht. Daarbij kregen ze ook hulp van de gemeentediensten en de gemeente stelde een magazijn voor stockage ter beschikking”, weet Aimé Wouters.

Bij het helpen liep een buurvrouw een hoofdwonde op door vallend glas. De gemeente bood de getroffen familie ook tijdelijk een woning aan, maar ze vond onderdak bij familie of vrienden.

Christophe MATTHIJSSENS

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio