CO-melder redt acht mensen van vergiftiging

Acht personen zijn zaterdag tijdig ontkomen

nadat een hoeveelheid koolstofmonoxide (CO) zich had verspreid in een woning. De CO-melder gaf een alarmsignaal. Dat gebeurde in de Emmaüsdreef in Mechelen.

Er was zaterdag een familiebijeenkomst aan de gang bij de familie Van den Berge. Een

Nederlands koppel had zes bezoekers over de vloer. Plots ging de CO-melder af. ”We hebben zo snel mogelijk de brandweer gebeld en zijn naar buiten gelopen”, vertelt Johan Van den Berge, de zoon van de eigenaars van het huis.

De brandweer stelde vast dat er inderdaad een concentratie CO in het huis aanwezig was, al was die niet dodelijk. Het huis werd verlucht.

De oorzaak van de CO-vergiftiging zou liggen aan een slecht functionerende verwarming. Een technieker kwam het euvel zaterdagavond nog herstellen, zodat de bewoners niet in de koude moesten zitten.

De slachtoffers werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Niemand van de bewoners was er erg aan toe. Dat de familie er zo goed vanaf komt, is waarschhijnlijk te danken aan de CO-melder.

Tweede keer

”Een jaar geleden hebben mijn ouders al eens hetzelfde meegemaakt. Toen hadden ze geen melder en was de vergiftiging vergevorderd. Ze voelden zich loom en werden pas net op tijd gered. Het had toen niet veel langer moeten duren. Toen hebben ze besloten om een CO-melder te hangen. Dat bleek een juiste keuze. Gelukkig hebben ze nu de reflex gehad om snel naar buiten te gaan”, zegt Johan Van den Berge.

Koolstofmonoxide is een kleurloos, reukloos en smaakloos gas. Dat maakt het zo dodelijk. Het ontstaat door onvolledige verbranding. Jaarlijks sterven een honderdtal personen in ons land aan CO-vergiftiging.

BePr

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio