”Vroeger moest je constant oppassen”

De vroegere portiers van dancing Carré in Willebroek maakten zich volgens het Openbaar Ministerie schuldig aan buitensporig geweld. Vijftien portiers, de ex-manager en de huidige manager van Carré riskeren celstraffen. Journalist Bert Provoost en fotograaf Wim Hendrix mengden zich op ’Super Saturday’ tussen de feestende meute om te weten hoe het ondertussen is gesteld met de veiligheid.

Wie de rechtbankzitting over de portierszaak van Carré meemaakte, zal wel twee keer nadenken voor hij nog naar de danstempel in Willebroek afzakt. Bijna het hele menselijke lichaam passeerde de revue toen de verschillende feiten van agressie werden geschetst. De vechtpartijen speelden zich vooral af in de periode 2002-2004.

Ondertussen staat er een nieuw securityteam op de been en wordt alles gefilmd door 17 camera’s. De portiers wachten de bezoekers op, die worden gescheiden in een rij mét en zonder lidkaart. De in het zwart geklede mannen aan de ingang kan je grosso modo ook indelen in twee groepen: de streng kijkende reuzen en de gezellig glimlachende knuffelberen.

Bij onze aankomst om 1u ’s nachts is de grote massa al present. Dat de ex-portiers van Carré voor de rechtbank verschijnen, kan de feestvarkens in de zaal niet veel schelen. ”Ik heb er vaag over gehoord, maar dat interesseert me niet echt. Ik kom hier voor de vrouwen en de BV’s”, zegt een trouwe klant.

De dansende massa wordt opgehitst met opzwepende beats en een bedwelmende lichtshow. ”Ik kom hier minstens een keer per maand. Vroeger hoorden we dan geregeld zeggen dat er de week voordien weer hard was gevochten. De Carré had een gevaarlijk imago: als je iets verkeerds deed, had je gegarandeerd grote ambras. Vroeger moest je constant oppassen. Nu hebben we hier allang geen vechtpartijen meer gezien. De sfeer is meer ontspannen”, zegt J. terwijl hij even uitrust.

Testosteron

”Als iemand slordig gekleed of dronken is, dan laat de security die persoon niet binnen. Zo is er nog weleens een woordenwisseling aan de deur. Portier zijn is echt niet zo makkelijk. Het is een risicojob”, merkt een dertigjarige vrouw op.

Tijdens de rechtszaak werd er meermaals gesproken over het hoge gehalte testosteron in de zaal. Dat blijkt niet overdreven. Drie meisjes storten zich op een jongen uit het gezelschap. Ze grijpen een fles champagne en gieten die leeg in de mond en over het gezicht van de gelukkige jarige. Al dansend gooit de jongen zijn wit hemdje uit en zwiert het als een trofee in het rond. Onze fotograaf wordt intussen gelyncht door verliefde koppeltjes die graag op de foto willen.

Bonus voor drugs

Opvallende vaststelling: van drugs is er de hele avond geen spoor. ”De veiligheidsmensen krijgen naar het schijnt honderd euro bonus als ze iemand kunnen betrappen. De hele avond heb ik geen drugs gezien of geroken”, zegt bezoeker E., die een grote kerstmuts draagt.

Hoe later op de avond, hoe meer mensen de tol moeten betalen voor hun overmoed. Aan de uitgang ligt braaksel. De auteur van het hoopje ellende ligt een paar meter verder op de grond. De parkingwachters bedekken zijn uitspatting met de mantel der liefde.

Bij het buitengaan volgt nog de verrassing van de avond. Plots vallen twee zware handen uit het niets met een plof op mijn schouders. Zou er dan toch nog gevochten worden? Nee dus. ”Heb je een leuke avond gehad?”, vraagt een van de portiers van het knuffelbeersoort. De man heeft een rustige avond achter de rug. Of de portiers van Carré echt brave schoolknapen zijn geworden, is na één avondje rondlopen lang niet zeker. Maar dat ze enorme handen hebben, is een feit.

Bert PROVOOST

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio