Moeder Marieke voert acht viergeslachten aan

Het wordt dit jaar een uniek kerstfeest bij de familie Van Gestel. Moeder Marieke Smets mag in haar familie niet minder dan acht viergeslachten aanvoeren. Viergeslachten komen veel voor, maar acht in dezelfde familie is heel uitzonderlijk.

“Toen iemand ons vertelde over vier viergeslachten in dezelfde familie, wilden we ons verhaal ook graag kwijt”, begint dochter Maria Van Gestel. “Ons moeder Marieke Smets is 91 jaar. Zij is de stammoeder van niet minder dan acht viergeslachten. Imme, de jongste telg is ondertussen al twee jaar.”

Moeder Marieke en vader Ward Van Gestel hebben heel hun getrouwde leven gewoond en gewerkt in hun boerderij op de hoek van de Geelsebaan en Wildeman. Sinds het overlijden van vader zorgt moeder zelf nog heel kloek voor het huishouden. Ook werken in de tuin gaat haar nog steeds goed af.

Maar naast het dagelijkse werk heeft Marieke Smets nog tijd voor andere zaken. Het unieke van de acht viergeslachten houdt de kranige stammoeder dan ook wel bezig.

Agenda

“Ze heeft de namen en leeftijden van kinderen, klein- en achterkleinkinderen netjes genoteerd”, lacht dochter Maria. “In een oud gerecycleerd boekje, zoals het past bij mensen van haar generatie. Maar eigenlijk heeft ze dat boekje helemaal niet nodig. Want haar geheugen is nog steeds fenomenaal. Zo kent ze de geboortedata van haar nakomelingen allemaal uit het hoofd.”

Het verzamelen van gegevens, al dan niet bruikbaar, doet moeder Marieke al heel haar leven. “Zo heeft ze thuis nog een zakagenda waarin ze al jaren allerlei gegevens noteert. Extreme weersomstandigheden, wetenswaardigheden over het boerenleven, speciale gebeurtenissen, alles noteerde ze nauwkeurig met een enkel zinnetje. Historisch van onschatbare waarde, waarschijnlijk”, zegt dochter Maria.

Maar met het aanvoeren van acht viergeslachten schrijft de kloeke Retiese vrouw toch ook wel Kempense geschiedenis.

Frank STOFFELEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio