Heemkring beheert muzikaal erfgoed

Louiza Sels (96) uit Meerhout heeft waardevolle partituren van haar echtgenoot Gabriël Bosmans (1906-1994) geschonken aan de Meerhoutse kring voor heemkunde. Componist Gabriël Bosmans verwierf faam met het schrijven van de operette ’Koning Amor’.

Gabriël Bosmans was een getalenteerd componist. De Meerhoutenaar dirigeerde ruim 200 operettevoorstellingen. Hij schreef zijn bekendste operette Koning Amor in 1938. Het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (de voorloper van BRT, red.) besteedde in 1950 een speciale uitzending aan de opvoering van de operette. De stad Ieper voerde de operette in 1962 op naar aanleiding van de duizendste verjaardag van de stad.

Gabriël Bosmans was de stichter en leider van bigbands ­Gabos Orchestra en de Gabos Select Band. Hij maakte ook een muzikale bewerking van het Meerhoutse volkslied Oh, mijn liefste Meerhout.

”Mijn echtgenoot was dag en nacht bezig met het schrijven van muziek. Zelfs als hij ’s nachts bij mij bleef in de kraamkliniek, schreef hij verder. Zijn operettes waren niet makkelijk om te spelen. Nog voor zijn dood sprak hij de wens uit om zijn werk af te staan aan de heemkundige kring”, herinnert echtgenote Louiza Sels zich. Zij verkeert ondanks haar hoge leeftijd in goede gezondheid.

Piano

”Het deed pijn om zijn muziekstukken af te staan, maar ik weet zeker dat ze bij de heemkundige kring in goede handen zijn. Maar zijn piano geef ik nooit weg. Ik ben emotioneel te veel verbonden aan dat instrument.”

Heemkundige Kring Meerhouts Patrimonium heeft de handen vol aan de waardevolle schenking. Het muzikale erfgoed van Gabriël Bosmans bevat getypte en handgeschreven partituren. De Meerhoutenaar maakte voor zijn operette ­Koning Amor partituren voor ieder afzonderlijk instrument. Voor de opvoeringen waren destijds tachtig medewerkers nodig.

Willy VAN DEN BERGH

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio