Masterplan hertekent stationsbuurt

Turnhout speelt de trekker voor twaalf Vlaamse en Nederlandse gemeenten om gezamenlijke Europese subsidies aan te vragen. De besturen willen elk op hun manier de

stationsomgeving grondig hertekenen. Voor Turnhout betekent dat extra wonen en bedrijvigheid.

De Europese overheid beloont geregeld grensoverschrijdende projecten met financiële fondsen. Twaalf gemeentes aan weerszijden van de landsgrens dienen nu onder de hoede van Turnhout een voorstel in om de eigen stations en hun omgeving aan te pakken. Turnhout ziet dat veel ruimer dan louter de Stationsstraat.

“We willen een masterplan laten opmaken dat een globale visie schetst op de ontwikkelingen rond het station”, zegt de Turnhoutse schepen van Ruimtelijke Ordening Dimitri Gevers (sp.a). “Denk maar aan de bedrijven Foresco en Atelfond die op termijn verdwijnen. Dat biedt nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.”

Dat globaal plan moet de blik ook noorderlijker richten en de Noorderboulevard en het nieuwe woongebied Begijne Veldekens een plaatsje geven. “Initieel wilden we het plan enkel op de komst van de zowat 300 nieuwe woongelegenheden toespitsen. Maar nu voegen we er ook niet hinderlijke stedelijke bedrijvigheid aan toe. Zo denken we al een tijdje aan een innovatiepark met een incubatiecentrum.”

Precies deze uitgebreidheid van het studieproject maakt er een complex kluwen van. “We onderhandelen zelf nog met NMBS. Daarnaast vergt de opstart van die bedrijvigheid wel wat tijd. Intussen blijkt dat Foresco zelf een mogelijke toekomst voor de eigen site uitwerkt. Al die aspecten zouden we toch graag in één grote visie samenbrengen”, zegt Gevers.

HO

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio