Hospitaal in containers

De afdelingen heelkunde en neurologie van het Turnhoutse Sint-Elisabethziekenhuis moeten begin januari volledig verhuisd zijn naar het minicontainerdorp tegen de Parklaan. Hoewel het om prefabmodules gaat, krijgen de patiënten er bijna meer comfort dan in het hospitaal zelf.

Het Sint-Elisabethziekenhuis is volop bezig met de uitvoering van het grootschalige renovatieplan. De afdeling radio-

therapie ondergaat momenteel een uitbreiding, over enkele weken start de grondige renovatie van de eerste grote beddenvleugel. Dat gebeurt wanneer de laatste twee afdelingen in dit gebouw naar de tijdelijke containers zijn verhuisd.

“Daar zijn we nu volop mee bezig en het moet begin januari afgerond zijn”, zeggen algemeen directrice Keyne De Backer en directeur-nursing Geert Debbaut. “De renovatie van de eerste beddenvleugel duurt in principe anderhalf jaar, waarna we de tweede vleugel onder handen nemen. Als die werkzaamheden over drie jaar voltooid zijn, verkopen we de containers weer en verhuist alles weer naar de beddenvleugels.”

De tijdelijke containervleugel is mooi zichtbaar voor wie over de Turnhoutse ringlaan passeert. Ondanks wat de termen ‘prefab’ en ‘containers’ doen vermoeden, ogen de ruimtes bijzonder comfortabel. “Eigenlijk krijgen onze patiënten en verpleegkundigen hier meer comfort en voorzieningen dan in de huidige beddenvleugels”, glimlachen de directieleden.

Airco

“Alle kamers zijn perfect geïsoleerd en uitgerust met zonneschermen en airconditioning. De eenpersoonskamers hebben eigen sanitair. Het is voor iedereen een grote vooruitgang.”

De afdeling heelkunde beschikt er over 45 bedden, de afdeling neurologie over 55. De opbouw van het dorpje is zo opgevat dat de afdelingen met elkaar in verbinding staan, maar toch volledig gescheiden zijn. Bovendien maakt de uitgekiende structuur het makkelijker werken voor het personeel. “De containers voldoen aan alle functionaliteiten”, klinkt het.

Hans OTTEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio