Anderlecht kan nog eens winnen

In een matige partij nam Anderlecht thuis de maat van rode lantaarn Bergen. Veel overschot had paars-wit niet tegen de zwak acterende draken, maar met deze eerste overwinning sinds de twaalde speeldag kunnen de Brusselaars hun dramatische heenronde nog enigszins positief afsluiten.

bsouffreau

BR>

In de mate dat het moeilijk bespeelbare veld dat toeliet, nam het geplaagde Anderlecht een aardige start. Rode lantaarn Bergen liet de Brusselaars veel ruimte om te combineren rond de zestien en al na enkele minuten testte Achmed Hassan de vuisten van Herpoel met een strak schot. Daarna zorgde Jelle Van Damme, die in afwezigheid van de zieke Goor links op het middenveld speelde, voor enkele gevaarlijke situaties. Meer dan enkele hoekschoppen leverde de infiltraties van de Oost-Vlaming echter niet op.

Na goed een kwartier spelen kwam Anderlecht dan op voorsprong. De Bergense verdediging verkeek zich op een voorzet van Deschacht en Mpenza kon de verloren gewaande bal goed terugleggen. De jonge Vadis, die voor het eerst aan de aftrap kwam in een competitiewedstrijd, was goed gevolgd en trapte het leer koelbloedig tegen de netten.

De draken waren tot dan toe nog niet in de buurt van Zitka geweest, maar daar kwam snel verandering in. Duarte veroverde de bal en rolde de Brusselse rechterflank op. Hij bereikte de achterlijn en zette voor doel, waar Zoko simpel kon binnen tikken. De bordjes stonden weer gelijk en even later claimde Zoko een strafschop toen hij neerging in de zestien, maar scheidsrechter Breda zag geen fout.

Geen overschot

Anderlecht moest even bekomen na de verrassende gelijkmaker, maar ging daarna geduldig op zoek naar een tweede doelpunt. Dat kwam er ook toen Mpenza een actie maakte op rechts en de bal voor doel zette. Hassan kopte de bal mooi in de verste hoek. Even later verstuurde Vadis een diepe bal naar Wasilewski. De Pool gaf de bal laag voor doel en Nibombe devieerde in eigen netten. Paars-wit kon met een geruststellende 3-1 voorsprong de rust in.

In de tweede periode liet Anderlecht de bezoekers echter opnieuw in de wedstrijd komen. Met een knap opwippertje zette Dalmat Zoko alleen voor Zitka en de Ivoriaan scoorde zijn tweede van de avond. Anderlecht reageerde via Biglia, die een vrije trap nipt naast zag gaan, en Hassan die door Polak werd diep gestuurd. De Egyptenaar besloot met buitenkant rechts net naast.

In de slotfase bracht Jacobs met Théréau nog een extra aanvaller en de Fransman zorgde ook meteen voor gevaar. Hij kon echter net niet bij een voorzet van Van Damme. Mpenza mikte de rebound over en naast. Bergen ging schuchter nog op zoek naar de gelijkmaker, maar het bleef bij 3-2.

Laurent VERMEERSCH

Scheidsrechter:

Stéphane Breda

Toeschouwers:

25.000

ANDERLECHT:

Zitka - Wasilewski, De Man, Juhasz, Deschacht - Vadis (72' Théréau), Biglia, Polak, Van Damme - Hassan, Mpenza (83' Sare).

BERGEN:

Herpoel - Jay, Nibombe (46' Datti), Mirri, Pistone - Ragued, Duarte - Dalmat, Cavalli (64' Brahami), Cordaro (89' Landu Tubi) - Zoko.

Doelpunten:

17' Vadis 1-0, 21' Zoko 1-1, 36' Hassan 2-1, 41' Nibombe (o.g.) 3-1, 57' Zoko 3-2.

Gele kaart:

Zoko (spelbederf).