'Didier Reynders gaat de Franstaligen herenigen'

Didier Reynders (MR) gaat begin januari de Franstalige partijen samenbrengen. De vicepremier benadrukt dat de regering al snel het institutionele werk zal aanvatten. Volgens Reynders is het noodzakelijk dat de Franstaligen "hun grenzen vastleggen", schrijft de Franstalige krant Le Soir zaterdag. Ook in een interview met De Standaard somt Reynders zijn eisen op.

Belga

De kopman van de Franstaligen liberalen heeft drie bezorgdheden. "Eerst moeten we definiëren wat er nog federaal blijft. Men praat bijvoorbeeld veel over de interpersoonlijke solidariteit tussen Vlamingen en Franstaligen. Dat heeft niet alleen betrekking op de sociale zekerheid, maar ook bijvoorbeeld op de fiscaliteit. We moeten dus de inhoud van die interpersoonlijke solidariteit definiëren."

Reynders wil ten tweede een discussie op gang brengen over hoe de vergrijzing van de bevolking betaald kan worden. Er moeten afspraken komen over de bijdrage van de regio's in de kosten van de vergrijzing.

En tenslotte wil de MR-voorzitter dat er zonder taboe gepraat wordt over de bevoegdheden van de staat en de gemeenschappen.