Veertien verdachte 'terroristen' vrijgelaten

De veertien verdachten die vrijdag werden opgepakt omdat de federale politie en het federale parket vreesden voor terroristische acties zijn vrijgelaten.

Belga

BR>

Dat meldt de woordvoerster van het federale parket, Lieve Pellens, zaterdag aan Belga. Het onderzoek naar de terreurdreiging in België wordt alleszins voortgezet.

Als de onderzoeksrechter beslist om verdachten niet aan te houden, moet hij dat niet motiveren. Lieve Pellens geeft dan ook niet meer informatie over de vrijlating. "Volgens ons onderzoek waren er voldoende aanwijzingen naar een terroristische dreiging. Daarom hebben we ook niet gewacht om de verdachten op te pakken. Maar dat de verdachten nu niet zijn aangehouden en werden vrijgelaten, is geen verrassing voor ons", zegt Pellens.

De terreurdreiging in België is sinds vrijdag van kracht nadat de federale politie een ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi verijdelde. Vrijdagochtend vonden vijftien huiszoekingen plaats in verschillende gerechtelijke arrondissementen en veertien mensen werden opgepakt. Onder hen ook Malika, de weduwe van de man die op 9 november 2001 in Afghanistan verzetsleider Massoed vermoordde. De sectie terrorisme van de federale politie en het federale parket vreesden terroristische acties.

De huiszoekingen in het kader van de ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi bleken echter negatief voor wat betreft wapens en explosieven. Ander in beslag genomen materiaal, zoals documenten en computers, wordt later onderzocht. De onderzoeksrechter besliste om de veertien verdachten vrij te laten. Het federale parket zet het onderzoek naar de terreurdreiging alleszins voort, verzekert Pellens.

Maatregelen blijven van kracht

De maatregelen in België naar aanleiding van de terreurdreiging blijven voorlopig van kracht. Dat zegt Peter Mertens van de crisiscel van Binnenlandse Zaken zaterdagochtend. Het federale parket meldde zaterdag dat de veertien verdachten die vrijdag werden opgepakt omdat de federale politie en het federale parket vreesden voor terroristische acties zijn vrijgelaten.

Het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD) beschikt sinds vrijdag over elementen dat er in ons land een terroristische aanslag wordt voorbereid. Publieke plaatsen, vooral in Brussel, worden nog steeds extra bewaakt.

Alle extra maatregelen blijven normaal tot 2 januari van kracht. "We gaan die maatregelen pas verstrengen of versoepelen als we vanuit het gerechtelijk onderzoek andere informatie krijgen", zegt Mertens. De situatie wordt alleszins op de voet gevolgd.

De terreurdreiging in België is sinds vrijdag van kracht nadat de federale politie een ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi verijdelde. Vrijdagochtend vonden vijftien huiszoekingen plaats in verschillende gerechtelijke arrondissementen en veertien mensen werden opgepakt. De huiszoekingen in het kader van de ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi bleken echter negatief voor wat betreft wapens en explosieven. Ander in beslag genomen materiaal, zoals documenten en computers, wordt later onderzocht.