Twee jaar lang valse verpleger in MUG-team

Twee jaar lang werkte een verpleger zonder enig geldig diploma op de MUG-dienst van het militair ziekenhuis Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek. Michel P. stond er in voor de urgentiedienst die moet uitrukken als op NAVO- of EU-toppen buitenlandse staatshoofden iets overkomt.

Belga

De eerder deze maand geschorste valse verpleger kreeg zijn functie volgens zijn collega's dankzij een tussenkomst van ex-minister André Flahaut, schrijft De Morgen.

Twee jaar geleden kreeg het team versterking van Michel P. (54) uit Vilvoorde. De man werkte daarvoor in een niet-medische functie in het UZ Saint-Luc in Woluwe. Al vrij snel na zijn aanstelling kwamen de eerste klachten. Volgens een arts is de man "volslagen onbekwaam" en "wordt hier intern zelfs zeer sterk betwijfeld of hij ooit een EHBO-cursus volgde".

Vorige maand werd de zaak onder de aandacht gebracht van de erkenningscommissie voor verpleegkundigen bij het ministerie van Volksgezondheid. Volgens het verslag dat voorzitter Willem Paredis overmaakte aan de directie van Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-over-Heembeek staat de man niet geregistreerd als verpleegkundige.

Michel P. werd intussen door de directie geschorst, maar daarmee is de kous niet noodzakelijk af. Hij oefent onwettig de verpleegkunde uit, waardoor hij strafrechtelijk vervolgd kan worden, net als de directie die dit oogluikend toelaat.