'Spirit dreigt met lamleggen Vlaamse regering'

Spirit wil mee onderhandelen over de Staatshervorming. Wordt de kartelpartner van sp.a niet uitgenodigd, dan dreigt Vlaams minister Bert Anciaux met het lamleggen van de Vlaamse regering.

Belga

BR>

Anciaux wil zijn macht in de Vlaamse regering gebruiken om een plaatsje aan de tafel te krijgen. Aan de VRT gaf hij mee dat Vlaams minister-president Kris Peeters mag rekenen op een moeilijke houding van Spirit als ze niet door de Octopusgroep wordt uitgenodigd.

De octopus komt woensdag 9 januari een eerste keer bijeen. "Wij willen tegen dan duidelijkheid. Wat de mening van sp.a in deze is, doet niet ter zake. Wij zijn een loyale Vlaamse partner en eisen respect, ook al hebben we geen kamerleden meer", zegt Anciaux.

"Spirit heeft een rijke ervaring met onderhandelingen over de staatshervorming. Bovendien hebben wij in de Vlaamse regering stevig meegeschreven aan de verzuchtingen in verband met transfers van bevoegdheden. Spirit eist dat het mee de uitvoering van die Vlaamse regeerakkoorden kan onderhandelen in de octopusgroep", zei Vlaams minister Bert Anciaux eerder in De Standaard.

In de huidige samenstelling van die werkgroep, onder leiding van minister van Institutionele Hervormingen Yves Leterme (CD&V) zijn acht partijen voorzien. Premier Guy Verhofstadt (Open Vld) had het in zijn toespraak over "twaalf leden uit de grote democratische fracties". De vier grote partijen hebben in principe recht op twee vertegenwoordigers, de vier kleintjes op elk één. Sp.a mag dus één iemand sturen en heeft geen extra plaats voor kartelpartner Spirit uit de brand gesleept.