De Crem diept paars idee vrijwillige legerdienst op

Pieter De Crem (CD&V), de nieuwe minister van Defensie, breekt een lans voor de vrijwillige legerdienst. Hij hoopt daarmee Defensie "opnieuw in de gedachten van de mensen te brengen."

Belga

Het is een manier om het leger beter te leren kennen. Op termijn vormt dit ook een rekruteringsbasis. Dat schrijven De Standaard, Het Volk en Het Nieuwsblad.

"Ik wil Defensie hiermee afhelpen van zijn imago van geldverslindende machine. Het leger kost een bom geld, per jaar 2,7 miljard euro. De mensen vragen zich dan af: what's in it for me? Ik wil die return on investment tonen."

De paarse regering Verhofstadt II kwam in mei 2006, na de moord op Joe Van Holsbeeck, al met een soortgelijk plan. Tot maximaal 1.000 werkloze jongeren tussen 18 en 25 zouden vrijwillig dienst kunnen nemen bij het leger. Het plan lag klaar, maar kwam nooit echt op kruissnelheid. Tot voor kort waren vooral de Franstalige partijen gewonnen voor een vrijwillige legerdienst. De PS is al lang pleitbezorger van een verplichte burgerdienst.

Armand De Decker (MR) lanceerde in de nasleep van de tsunami-ramp ook al het voorstel om jongeren gedurende één of twee jaar actief hulp te laten bieden in het kader van een soort vrijwillige burgerdienst.