Raadkamer wil Els Clottemans vrijlaten

De raadkamer van Tongeren heeft vrijdag beslist om Els Clottemans (22), de enige verdachte in de parachutemoord, vrij te laten onder voorwaarden. Het parket ging echter onmiddellijk in beroep, waardoor de vrouw toch in de cel blijft. Ze zit al bijna een jaar in voorhechtenis.

bsouffreau

BR>

De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen moet nu over haar verdere aanhouding beslissen. Dat gebeurt binnen de veertien dagen. Indien de KI Clottemans niet vrijlaat, gaan haar advocaten de raadkamer vragen om de zitting in januari in het openbaar te laten plaatsvinden. Dat is mogelijk voor een verdachte die een jaar in hechtenis zit.

Dat de raadkamer Clottemans gisteren wilde vrijlaten, noemt haar advocaat Luc Deleu “een normale ontwikkeling na 11 maanden voorhechtenis.” “De voorzitter van de raadkamer heeft de onderzoeksrechter ruim de tijd gegeven om de eerste aanwijzingen van schuld te versterken. Dat is niet gebeurd. Integendeel: ze zijn afgezwakt.”

Clottemans zit sinds 17 januari in de cel voor de moord op haar vriendin en collega-parachutiste Els Van Doren (37) uit Ranst, die in november 2006 in een tuin in Opglabbeek te pletter neerstortte. Haar hoofd- en reservevalscherm bleken gesaboteerd.

NV