'Agfa loopt eigen sociaal plan voorbij'

Agfa-Gevaert heeft de voorbije weken in de grafische divisie minstens zeven kaderleden ontslagen om te besparen maar buiten het sociaal plan, aldus de vakbonden. “Onaanvaardbaar”, aldus hoofddélégué Koen Zeuwts (LBC).

bsouffreau

BR>

Twee opeenvolgende ondernemingsraden in enkele uren plus nog eens apart overleg met de afvaardiging van de kaderleden brachten vrijdag geen soelaas tussen de directie en vakbonden van het Mortselse beeldvormingsbedrijf.

“Wij hebben weet van minstens zeven kaderleden”, aldus Zeuwts. “Telkens op vrijdagnamiddag werden kaderleden bij de directie geroepen en kregen ze te horen dat ze ontslagen waren. Uitdrukkelijk kregen die mensen apart te horen dat er geen performantieprobleem was, dat er dus op hun inzet niets viel aan te merken, maar dat er gewoon bespaard moet worden.”

Verzoening

“Niet alleen gebeurt dit dus zonder reden maar ook zonder overleg én buiten het huidige sociaal plan en tegen de eigen verklaringen in. Nog op 30 november verzekerde de directie ons dat er in verband met het inkjetproject buiten de afslanking van de contractors geen andere plannen waren. In het sociaal plan werd vastgelegd dat er 340 bedienden en 125 kaderleden zouden gaan. De inkt is nog niet droog, of dit gebeurt! Dit is onaanvaardbaar. Ontslagen moeten binnen het sociaal plan en binnen die voorwaarden gebeuren. Komt er geen akkoord, dan zullen we verzoening moeten aanvragen.”

Volgens de directie werd vrijdagnamiddag alles met de bonden uitgepraat.

PVb