CD&V N-VA applaudiseert niet voor Verhofstadt

Met een luid en lang applaus hebben Open Vld en de Franstalige partijen vrijdagnamiddag hun vertrouwen toegezegd aan premier Verhofstadt en zijn interim-regering. Bij regeringspartner CD&V kregen ze de handen amper op mekaar, bij N-VA al helemaal niet. Acht jaar oppositie heeft duidelijk wonden geslagen.

bsouffreau

BR>

Verhofstadt benadrukte tijdens zijn speech dat na zes maanden crisis vooral het vertrouwen opnieuw moet worden hersteld. “Wantrouwen is het slechtste wat de politiek kan overkomen. Wantrouwen dreigt te hypothekeren wat we de voorbije 15 jaar allemaal samen hebben opgebouwd. Dit verloren laten gaan, zou onverantwoord zijn.”, zei de premier.

“Sinds het ontstaan van ons land zijn wij er altijd in geslaagd om ieder conflict uit te klaren. Zonder bloedvergieten en zonder rancune. Dit is de aanpak waarvoor de wereld ons steeds heeft benijd. En dit is de aanpak waarop ons land moet doorgaan. Natuurlijk is ons land niet immuun voor botsingen van ideeën. Maar wanneer deze botsingen een bevolking ontredderen, haar verzwakken of zelfs dreigen te verlammen, moeten we de weg kiezen die altijd al het fundament is geweest van onze welvaart: de weg van de dialoog”, zei hij, verwijzend naar een grondig debat over onze instellingen en staatsstructuren.

Aartsrivaal

Open Vld, MR, PS en cdH klapten enthousiast. Maar waar er bij de vier CD&V-ministers nog een beleefdheidsapplausje af kon, kregen de CD&V-Kamerleden hun handen amper op mekaar. Hun zes N-VA-broeders klapten gewoon niet, ook al had hun beider aartsrivaal net opgeroepen het vertrouwen te herstellen.

“Het vertrouwen moet nog groeien”, legde Hendrik Bogaert (CD&V) uit. “Je kunt moeilijk verwachten dat ik op mijn verjaardag applaudisser voor Verhofstadt”, verontschuldigde N-VA-voorzitter Bart De Wever zich.

Yves LAMBRIX