Pijpmuseum nog niet de pijp uit

Richard Thiron van het Pijp- en Tabaksmuseum in Sint-Niklaas maakt zich zorgen. De voorbije week kreeg hij meermaals de vraag of het museum sluit. “Onjuist”, zegt hij met klem.

“Het begon allemaal toen ik de eerste vraag kreeg van burgemeester Freddy Willockx”, zegt Thiron. “Daarna volgden nog meer van die vragen. Ik heb geen enkele reden om het museum te sluiten. Dat is mijn eigendom en dit is ook geval met de tentoongestelde collecties. Ik ondervond al wel dat we de jongste tijd op zondag minder bezoekers over de vloer kregen.”

Thiron geeft toe dat enkele elementen kunnen wijzen in de richting van moeilijkheden. Zo is er een bord van een vastgoedkantoor aan de gevel. “Dat betreft een loft, maar die is intussen al verkocht. Er waren ook enkele interne problemen bij de pijprokersclub Den Openhaard waardoor de Antwerpse leden zich afscheurden en een nieuwe club begonnen in Ruisbroek. Toch verwacht ik niet dat het gerucht van die kant komt.” Thironj heeft ook troeven in handen om aan te tonen dat er nog toekomst zit in het museum. Tot en met maart zijn er reserveringen van een tiental groepen die het museum willen bezoeken. De laatste hand wordt gelegd aan de uitgave van een nieuwe folder. De stad betaalt de drukkosten. In januari worden alle bezoekers getrakteerd op koffie en gebak.

Voorts is Thiron van plan om de langste sigaar ter wereld te laten herstellen. Die staat al sinds 1995 in de hal van het museum. De sigaar kwam uit Onkerzele, bekend om de vele sigarenmakers. “De sigaar is 6,40 meter lang en heeft een diameter van 44 cm. Ze is vol van binnen, maar het dekblad moet worden hersteld. Het is een kwestie van iemand te vinden die dat goedkoop kan. Het is zo al moeilijk om nog een goede sigarenmaker te vinden”, zegt Richard Thiron.

Yves VREBOS

0473 70 77 57

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER