Pronkstukken verhuizen

Gemeentewerklieden brachten vrijdag twee lijkkoetsen uit 1898 van de Driegotenkouter over naar de Brandweerkazerne in De Damstraat. Dat gebeurde onder toezicht van heemkundige Erik De Rijcke. De twee museumstukken werden met pure spierkracht voortgetrokken door de Hamse straten. Dat wekte veel belangstelling.

“Een nieuw onderkomen voor deze bijna 110 jaar oude lijkkoetsen was nodig. De gemeente verkoopt na het overlijden van de vroegere grafmaker de woning die deel uitmaakt van de kerkhofdomein. Daar hadden de koetsen hun vaste staanplaats. Het verblijf in de brandweerkazerne is tijdelijk. Omdat de twee koetsen identiek zijn wil het gemeentebestuur er één verkopen. Sterke interesse is er van het Museum voor Oude Technieken in Grimbergen. Voor de tweede koets wordt een geschikte plaats gezocht. Mogelijk komt die later in het nog te bouwen museum terecht.”

De Rijcke weet veel over de lijkkoetsen. “In 1896 opende de nieuwe begraafplaats in Driegotenkouter. Al vlug kwamen er klachten over de grote afstand voor de dragers van de kist. Daarom kocht de gemeente in 1898 twee lijkkoetsen. Die werden tot 1959 gebruikt. Gemotoriseerde lijkwagens deden hun intrede.”

Erik de Rijcke haalde op Open Monumentendag 1997 de lijkwagens van onder het stof, rommel en spinnenwebben. Het publiek bewonderde voor het eerst de museumstukken. “ Tientallen jaren was er niet naar omgekeken. Alles was verstikt, gescheurd en vermolmd. Wij vonden nog veel materiaal als bekleding, baarkleed, gereedschap om paarden in te spannen en een doosje ongebruikte kaarsen voor de lantaarns. Bij de opknapbeurt bleek dat de koetsen in 1954 werden opgeknapt door Henri Bockland die op het Varkensmarktje woonde.”

Over de lijkkoetsen tekende De Rijcke anekdotes op. “Pé Poppe, de laatste voerman, kocht in opdracht van de gemeente een lijkwagen. De uitvaart van deken Roman was één van de eerste die hij met de wagen verzorgde. Na de kerkelijke plechtigheid reed Pé naar het kerkhof. Halverwege viel zijn lijkwagen zonder benzine. ‘Dit heb ik met mijn paarden nooit tegengekomen’ reageerde Pé verontschuldigend.”

Wim ONSELAERE

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio