Stekene rent zich warm

Stekene beleeft zondag 23 december een winterse topdag: duizend deelnemers worden er verwacht voor de Kerstloop in het centrum. Gelijktijdig vindt er rond de Heilige Kruiskerk een kerstmarkt plaats.

BR> De Kerstloop heeft zondag tien edities op de teller. ”We zijn klein begonnen. Dat was bewust. Geleidelijk zijn we gegroeid. We leggen geen geld op tafel om lopers naar Stekene te krijgen. We betalen ook geen geldprijzen, maar geven ruimte aan lokaal talent. Zondag mikken we op duizend deelnemers”, zegt secretaris Marc De Block van Joggingclub Stekene. Samen met negentig leden is hij dit weekeind in de weer om alles in goede banen te leiden. En dat mag letterlijk worden genomen, want er zijn vier afstanden waaruit deelnemers kunnen kiezen: 1, 3, 6 en 12 kilometer.

Joggingclub Stekene wil iedereen aan het lopen zetten. De Snoeploop voor de allerkleinsten bijt om 14.30u de spits af. Even later lopen kinderen de duizend meter, gevolgd door de familiejogging (3 km).

Het succes van de Kerstloop is deels te danken aan de vorm van het parcours: er wordt gelopen in de vorm van een klaverblad, met de kerk als hart. De lopers van het serieuze werk passeren enkele malen aan de jenever- en cadeaukraampjes van de kerstmarkt.

Het wordt dus zondag koppen lopen in het centrum van Stekene. Dat betekent ook voldoende toeschouwers die de moedigen in de winterkou kunnen aanmoedigen. Voor sommigen maakt dat het verschil tussen nog even doorbijten en opgeven. Zeker voor de deelnemers aan de zes kilometer. Marc De Block spreekt uit ervaring: ”Die afstand is enorm populair, vooral vanwege de start-to-runprogramma’s. Voor velen is dit een afrondingsproef, een examen bijna. Ze komen in clubverband aan de start. Onze club speelt daarop in: we sturen de lopers een diploma op. Nieuw is dit jaar ook dat we een fotograaf op pad sturen. Van iedereen wordt er 300 meter voor de aankomstlijn een foto gemaakt. De foto’s worden op onze website gezet.”

Competitielopers komen er wel aan de start van de 12 kilometer. Onder meer Stekenaar Chris Verbeeck. Vorig jaar was hij nog de winnaar op de twaalf kilometer, net voor Lokeraar Berten De Vleeschauwer. Speciaal voor de deelnemers aan de 12 km is dat zij een badhanddoek krijgen als aandenken.

Een groot vuurwerk rondt om 18u de winterhoogdag in Stekene af. ”Even werd eraan gedacht om het vuurwerk te laten samenvallen met de aankomst van de winnaar, maar dan zou de speaker zijn werk niet kunnen doen”, lacht Marc De Block.

Jan DE VRIENDT

Tiende Stekense Kerstloop. Snoeploop (14.30u). Afstanden 1, 3, 6, 12 kilometer. Inschrijvingen: Sporthal in Nieuwstraat. Start: Polenlaan.

www.joggers.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER