Dierenleed schokt filerijders

Bij diereninspectiedienst BLID en de politie lopen al sinds donderdagavond telefoontjes binnen van automobilisten over een dood paard in een wei naast de E17 op de grens Kruibeke-Zwijndrecht. Plaatsbezoek door de diereninspectie vrijdagmorgen maakte duidelijk dat het dier nog leeft. Volgens de politie is het paard niet verwaarloosd, maar lijdt het aan kolieken.

Omdat het dier met stijve poten ligt, dachten veel filerijders op de E17 dat het om een slachtoffer van de wintervorst ging. In de bewuste wei met ’het kadaver’ staan nog twee pony’s, meldden de automobilisten. ”We zijn vrijdagochtend ter plaatse geweest”, zegt Dirk Blanchart van BLID. ”Het goede nieuws is dat het paard nog leeft. Het ligt plat en heft af en toe zijn hoofd op. Het drinkwater was bevroren, maar voor de rest hebben de dieren een schuilhok en hooi. Het slechte nieuws is dat de politie ons vertelde dat het paard niet meer kan gered worden omdat het aan kolieken lijdt. Een dierenarts is er donderdag bij geweest. Ik begrijp niet waarom ze het zo in de kou laten creperen en niet uit zijn lijden verlossen.”

De wijkagent volgt de situatie op. Volgens de lokale politie komt de eigenaar dagelijks ter plaatse en worden de dieren niet verwaarloosd. Het zieke paard draagt een deken. ”De totaal vergroeide hoeven van de pony’s wijzen toch niet meteen op een goede verzorging”, vindt Dirk Blanchart. ”Ze kunnen bijna niet meer stappen. Die dieren hebben in geen jaren een hoefsmid gezien. Ze verroeren zelf ook niet meer. Een van de pony’s lag naast het paard op de grond. Ik vond de reactie van de politie nogal cru toen ik belde. Het is weer file op de autosnelweg, zeker?, zei de agent.”

Kristin MATTHYSSEN

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER