Patrouilles belasten budget van politie

Het rommelt binnen het politiekorps van Sint-Gillis-Waas-Stekene. Het ontslag van een poetsvrouw doet de agenten vrezen dat er nog meer zal volgen. En daardoor zou de veiligheid van de bevolking wel eens in het gedrang kunnen komen. Met een stille protestactie voor aanvang van de politieraad gaven ze uiting aan hun onrust.

Volgens voorzitter Stany De Rechter (GeBe) van de politiezone Sint-Gillis-Waas-Stekene zit er weinig anders op dan te besparen op personeel. Hij plaatst als burgemeester van Stekene alles in zijn context. “Het grote probleem bij de politie zit hem in het hoge aandeel van de personeelskosten in de uitgaven. “Die bedraagt 85 procent. Verder wordt 5 procent uitgegeven aan investeringen. De overige 20 procent zijn onkosten. Daar valt al niet meer op te besparen. Ter vergelijking: bij de gemeente bedragen de personeelskosten 36% , bij het OCMW 65%.” Leefde de politiezone de voorbije jaren dan boven zijn stand? “We kunnen pas vijf jaar na de politiehervorming goed de financiële gevolgen inschatten. Het grote probleem is de beperkte omvang van onze politiezone. We zijn de tweede kleinste van Oost-Vlaanderen. Toch engageren we ons om 24 uur op 24 en dat zeven dagen op zeven twee patrouilles uit te sturen om zo maximaal de veiligheid te garanderen. Dat komt neer op een inzet van 32 mensen. In grotere korpsen vormt dat minder een probleem. Bij ons betekent dat de helft van ons korps”, schetst De Rechter de situatie.

Ander belangrijk gegeven: de nieuwe politiekazerne. “De afbetaling van de investeringen kost ons het equivalent van 4 tot 5 personeelsleden. Een korps als dat van Lebbeke-Buggenhout, het kleinste van Oost-Vlaanderen, erfde een kazerne die volledig in orde was. Dat maakt een serieus verschil uit.”

De Rechter wil volgend jaar gesprekken voeren met aanpalende grote politiezones om Sint-Gillis-Waas en Stekene te patrouilleren en zo de druk op het personeel te verlichten. In concreto gaat het hier om Sint-Niklaas en Beveren. Maar die gaan dat toch niet zomaar gratis doen? “Die modaliteiten moeten we nog bekijken”, zegt De Rechter.

Koen DEWANCKEL

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER