De Krekels zetten jubileumdansje in

Volkskunstgroep De Krekels uit Bonheiden staat op de drempel van een heus feestjaar. Een nieuwjaarsreceptie voor leden en sympathisanten zet de toon voor 2008, dat met allerlei activiteiten het vijfendertigjarige bestaan van de vereniging in de verf moet zetten.

Vooral door de organisatie van het jaarlijkse folklorefestival heeft volkskunstgroep De Krekels uit Bonheiden de jongste jaren in de Mechelse regio enige bekendheid verworven. Volgend jaar viert de vereniging echter al haar vijfendertigste verjaardag en dat zet het bestuur niet wat trots enige luister bij. ”De volkskunstgroep is ontstaan in de schoot van de Bonheidense heemkring ’t Kaaskot. Enkele leden wilden speciale aandacht aan volkskunsten en folklore schenken. Vrij snel werd duidelijk dat dit best in een aparte vereniging kon”, licht Jan Piryns het ontstaan van De Krekels toe. Zelf is hij reeds lid van de vereniging sinds het tweede levensjaar, waarin ook het internationaal folklorefestival boven de doopvont werd gehouden.

”Die eerste editie pakten we uit met een optreden van een groep uit Nederland. Het jaar nadien hadden we al groepen uit Ierland, Duitsland en Zweden op onze affiche. Jaar na jaar is het festival dan verder gegroeid tot wat het de laatste jaren is: een echt evenement met groepen uit alle hoeken van de wereld”, gaat Jan Piryns voort. ”Door dat festival is De Krekels echt een hechte groep geworden. Ten slotte werken we dan een vijftal dagen over alle geledingen erg nauw samen. Het verbaast me ook niet dat Bonheiden zo meeleeft met het festival. Want veel van onze leden zijn ook in andere verenigingen actief en ook heel wat Bonheidenaars hebben ervaring als gastouder voor onze buitenlandse gasten.”

Met een nieuwjaarsreceptie begin januari wil De Krekels alle helpende handen in het feestjaar al een eerste keer bedanken, maar daar blijft het niet bij. ”Op 15 en 16 november verzorgen we in het gemeenschapscentrum ’t Blikveld een galashow. Voorts denken we eraan om nieuwe kledij voor de meisjesgroep te ontwikkelen en om een nieuwe, eigen danscreatie te laten ontwerpen”, besluit Jan Piryns.

Jan VAN DE POEL

www.dekrekels.be

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio