Achieng bedankt leerlingen Sint-Dimpna

Renish Achieng Obudo (40) uit Kenia heeft vrijdagvoormiddag een bezoek gebracht aan het Sint-Dimpnacollege in Geel. De Keniaan­se kwam de scholieren persoonlijk bedanken voor hun steun aan het ontwikkelingsproject Nyakachieng Kabondo. Het project zorgt ervoor dat kinderen in de Keniaanse streek Kabondo school kunnen lopen.

TV-kijkend Vlaanderen herinnert zich Achieng ongetwijfeld uit de aangrijpende documentaire reeks De moeder van mijn dochter. Journaliste Annemie Struyf doorkruiste Kenia op zoek naar de geschiedenis van haar adoptiedochter Hope. Zij kreeg tijdens haar zoektocht hulp van de seropositieve Achieng.

Achieng was zelf twaalf jaar lerares in de Keniaanse regio Kabondo. Zij werd in 1993 seropositief bevonden. Het belette haar niet om een van de drijvende krachten te zijn achter de vzw Nyakachieng Kabondo. Deze vzw vergaart fondsen om arme kinderen in Kabondo onderwijskansen te geven.

Het Sint-Dimpnacollege is één van de sponsors. Via een werkgroep met leerlingen en leerkrachten betrekt de school iedere leerling bij acties voor het ontwikkelingsproject.

Achieng stond erop om steunende scholen te bedanken en hen te komen vertellen over het project. ”Mijn bezoek heeft twee redenen. Een dankwoord geven en de scholieren feedback geven. Ik laat ze met plezier zien waar hun geld naartoe gaat. Wij investeren het geld van het Sint-Dimpnacollege in de Forever Dago Academy, een uniek schooltje voor kleuters.”

Fuif

De barre weersomstandigheden in Vlaanderen maakten Achieng minder gelukkig. ”Jongens, wat is het hier koud, zeg. Mijn oren bevriezen zowat. Ik probeer hier echt zo weinig mogelijk buiten te komen”, vertelt de frêle Keniaanse.

De leerlingen toonden zich opgetogen met het bezoek. Sofie Vanthienen uit Geel en Eveline Vanderheijden uit Kasterlee helpen in de werkgroep. ”Deze vriendelijke dame inspireert ons om verder te gaan. Haar hier zien, is een stimulans om het project te helpen.”

Het college organiseert op vrijdag 14 maart 2008 de Swahili-fuif ten voordele van het project.

Willy VAN DEN BERGH

www.kabondoforever.org

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio