Baarle bouwt school voor een ander

De gemeente hoopt in 2010 op de Parallelweg te kunnen starten met de bouw van een volledig nieuwe school voor basisschool De Vlinder. Dat engagement is vooral opvallend omdat De Vlinder geen gemeenteschool is.

BR> De vrije basisschool De ­Vlinder zit in de Kerkstraat met een gebouw dat niet alleen verouderd, maar ook veel te klein is. De school gebruikt al enkele jaren containerklassen.

De meest concrete oplossing komt nu uit onverwachte hoek. Baarle-Hertog wil in 2010 een compleet nieuwe school bouwen voor De Vlinder. Dat gebouw moet ook plaats bieden aan de kinderopvang. Bedoeling is om de nieuwbouw aan het katholieke onderwijsnet te verkopen.

Het voordeel van deze formule is dat de wachttermijn op overheidssubsidies voor de bouw flink wordt ingekort. Baarle hoopt op zeventig procent toelage voor dit miljoenenproject, het resterende deel moet de gemeente zelf ophoesten.

Moreel verplicht

“We moéten de school niet helpen, maar we voelen ons moreel verplicht”, verklaart het schepencollege.

Als locatie liet de gemeente een oogje vallen op gronden van de Turnhoutse Maatschappij voor de Huisvesting (TMH) op de Parallelweg. De eerste onderhandelingen met TMH evolueren positief.

Het plan past binnen de nieuwe ruimtelijke visie op de Kerkstraat. Daar wil de gemeente een groot inbreidingsproject realiseren. Wanneer ­Baarle zelf het nieuwe gemeentehuis betrekt en de school naar de nieuwbouw verkast, komen twee voor­name panden in die Kerkstraat vrij voor her­bestemming.

Hans OTTEN

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio