"400 tot 500 nieuwe banen bij NedCar"

Autofabriek NedCar in het Nederlandse Born neemt volgend jaar tussen de vier- en vijfhonderd nieuwe mensen in dienst voor de productie van de Mitsubishi Outlander. Dat zei bestuurder Henk van Rees van de vakbond FNV Bondgenoten vrijdagavond. Volgend jaar produceert NedCar vanaf mei 20.000 Outlanders. Het is de bedoeling dat de jaren daarna jaarlijks 30.000 van deze zevenzits-SUV's van de band rollen.

Belga

De productie van de Mitsubishi Colt gaat gewoon door. NedCar hoopt vooral veel tijdens reorganisaties vertrokken werknemers terug te kunnen krijgen. Die kennen immers het klappen van de zweep en hoeven niet te worden ingewerkt. Van Rees sprak van "een flitsende start voor het nieuwe jaar" bij NedCar.

Bij NedCar werken momenteel 1.500 mensen aan de Mitsubishi Colt. De afgelopen jaren ontsloeg NedCar tweeduizend mensen onder meer door het vertrek van DaimlerChrysler, waarvoor het bedrijf vroeger de Smart Forfour maakte.

Van de 1.100 werknemers die weg moesten bij de laatste reorganisatie, hebben er 950 inmiddels een nieuwe baan. Van Rees denkt dat terugkeren naar NedCar voor veel van deze mensen aantrekkelijk is. Bij NedCar verdienen ze meer dan waar ze nu werken, aldus Van Rees. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden er goed. Wel wil NedCar de nieuwe arbeidskrachten slechts een tijdelijk arbeidscontract aanbieden. "Daarover moeten we met NedCar nog even doorpraten", zei Van Rees.

De Outlander verkoopt wereldwijd zo goed, dat Mitsubishi de productie in Japan alleen niet meer aankan. Om die reden besloot het bedrijf de productie van Outlanders voor de Europese markt naar NedCar te verplaatsen. Mitsubishi liet in september weten dat NedCar de Outlander produceert tot het einde van zijn levenscyclus. Mitsubishi en NedCar doen geen mededelingen wanneer dat moment is aangebroken, maar de wagen wordt pas sinds december 2006 verkocht op de Europese markt. Volgens Van Rees zullen zowel de Outlander als de Colt nog tot 2012 in productie blijven.