Cyprus en Malta voeren euro in

Cyprus en Malta voeren euro in

Cyprus en Malta voeren euro in

Print
Op 1 januari 2008 krijgt de eurogroep er twee nieuwe leden bij. Cyprus en Malta voegen zich bij de huidige dertien leden. Het Cypriotische pond en de Maltese lire verdwijnen definitief en op de twee eilanden kan dan met de euro betaald worden.
De Europese Commissie verklaarde vrijdag dat de huidige prijsstijgingen in de twee lidstaten niet door de euro worden veroorzaakt. "Ook buiten de eurozone wordt men met gelijkaardige problemen geconfronteerd", zo luidde het.

Op Cyprus en Malta werden de laatste weken massaal "kits" uitgedeeld om de bedrijven en het grote publiek met de nieuw munt vertrouwd te maken. In Cyprus werd bovendien met 7.130 bedrijven, vooral uit de banksector en de grote distributie, een deontologische code afgesproken om de invoering van euro niet te misbruiken en de prijzen op te trekken. In Malta gingen dan weer 6.500 kleinhandelaars akkoord met het "fair price"-initiatief. De sector verbond er zich toe om de prijzen stabiel te houden.

De eurogroep werd in 1999 door elf EU-lidstaten, waaronder België, opgericht. In 2001 trad Griekenland tot de club toe en in 2007 was het de beurt aan Slovenië. In 2009 zal Slovakije allicht tot de eurogroep toetreden.

.

Nu in het nieuws