Premier vraagt vertrouwen om dialoog te herstellen

Print

De interim-regering wil in de eerste plaats opnieuw ruimte scheppen voor dialoog en het groeiend gevoel van wantrouwen een halt toe roepen. "Dat wantrouwen dreigt immers te hypothekeren wat de voorbije 15 jaar werd opgebouwd". Dat heeft premier Guy Verhofstadt vrijdag in de Kamer gezegd tijdens zijn regeerverklaring.

Aangezien de regering maar drie maanden te leven heeft, werkte de premier een beperkt 10-puntenprogramma uit, met vooral aandacht voor het opkrikken van de koopkracht van de consument en het opstellen van een begroting 2008. Verhofstadt benadrukte tijdens zijn speech vooral dat na zes maanden van crisis en wantrouwen eerst en vooral opnieuw vertrouwen moet worden gecreëerd en de weg van de dialoog opnieuw dient te worden bewandeld.

"Ons land is niet immuun voor botsingen van ideeën, maar wanneer deze botsingen een bevolking ontredderen (...) moeten we voor de weg kiezen die altijd al het fundament is geweest van onze welvaart: de weg van de dialoog", klonk het.

Na de speech weerklonk luid applaus op de liberale banken en bij PS. De CD&V-kamerleden waren duidelijk veel minder enthousiast, de N-VA'ers al helemaal niet.

MEEST RECENT