2,2 miljard euro te winnen in Spaanse kerstloterij

Print

Drie uur lang staan in Spanje zaterdag voor een keer niet de stervoetballers van Barcelona en Real Madrid in de schijnwerpers, maar de kinderen uit een Madrileens weeshuis. De ogen van miljoenen Spaanse televisiekijkers zijn dan gericht op de negentien meisjes en zeventien jongens die de winnende getallen van de kerstloterij bekendmaken.

Het gaat om veel geld. De grootste loterij ter wereld verdeelt in totaal 2,2 miljard euro.

De hoofdprijs "El Gordo" (de dikke) genaamd bedraagt 3 miljoen euro. Toch is "de dikke" in de loop van de jaren alleen maar dunner geworden. Tussen 1920 en 1940 kon de winnaar van het hoofdbedrag, volgens berekeningen van de economiespecialist Albert Carreras, zich vijf keer meer permitteren dan vandaag het geval is. Naast de hoofdvogel is er ook nog een twee, derde, vierde en vijfde prijs te winnen.

In Spanje heeft de loterij, net als in andere landen, een plaatsje onder de kerstboom. Elke Spanjaard geeft gemiddeld 75 euro per loterijbriefje uit. Dat verklaart ook het astronomisch hoge prijzengeld. Toch zorgt de loterij niet voor veel Spaanse miljonairs omdat een enkel lotje 200 euro kost. Vele Spanjaarden doen daarom samen met vrienden en collega's mee aan de loterij. Of ze kopen "een tiende lot (décimos)" voor 20 euro. Daar mee kan je slechts 300.000 euro winnen.

MEEST RECENT