Deels Belgische Corot-satelliet vond tweede exoplaneet

Print

In het eerste jaar na lancering heeft de deels Belgische Corotsatelliet al een tweede planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt en heeft het tuig meer geleerd over het binnenste van sterren, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld.

Corot is een Europees (ESA), Frans, Belgisch, Spaans, Oostenrijks, Braziliaans en Duits programma dat er als eerste specifiek op gericht is planeten buiten ons zonnestelsel te ontdekken en dat aan stellaire seismologie doet om beter het binnenste van sterren te leren kennen.

De satelliet werd op 27 december 2006 vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez-draagraket gelanceerd. Volgens ESA hebben meer dan 300 waarnemingsdagen "verrassingen" opgeleverd. Zo loert de kunstmaan over een langere tijdsperiode - tot 150 dagen lang - simultaan en met een grote precisie naar maximaal 12.000 sterren, op zoek naar planeten die errond wentelen. Zo'n activiteit is nooit tevoren aan de dag gelegd, aldus ESA.

Waar in mei al de ontdekking van een eerste exoplaneet werd gemeld, zwaait ESA nu met de vondst van een tweede die de welluidende naam Corot-exo-2b kreeg. Het hemellichaam draait rond een ster die op onze Zon gelijkt, maar die wat massiever en koeler is. Zij bevindt zich op zowat 800 lichtjaar van ons in het sterrenbeeld Slang. Het is een enorme planeet die 1,4 groter en 3,5 massiever is dan Jupiter. De omlooptijd bedraagt minder dan twee dagen.

De wetenschappers vonden in de data van de Corot luidens ESA nog twee andere "veelbelovende" kandidaat-sterren met planeten. Mogelijk omvat een van die twee sterren een gesteenteplaneet zoals onze Aarde.

Sinds 1995 zijn er in totaal al zowat 270 planeten buiten ons zonnestelsel gevonden.

Nu in het nieuws