Campbell verkoopt Godiva aan holding Turks voedingsbedrijf Ülker

Print
De Amerikaanse soepen- en sauzenfabrikant Campbell Soup Company heeft donderdag een akkoord bereikt over de verkoop van de Belgische pralineproducent Godiva. Yildiz Holding, de eigenaar van het Turkse voedingsbedrijf Ülker, betaalt 850 miljoen dollar voor de luxechocoladeproducent.
Dat deelde Campbell vrijdag mee.

De verkoopprijs, 850 miljoen dollar (592 miljoen euro), zou ongeveer 15 keer de operationele kasstroom bedragen. Dat is de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda). Godiva heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 500 miljoen dollar.

"Door deze overeenkomst kan Ülker zijn portfolio uitbreiden en diversifiëren met een wereldwijd elite- en luxemerk. Het laat Campbell toe om zich strategisch toe te leggen op eenvoudige maaltijden", zei Douglas Conant, topman van Campbell, in een mededeling. Campbell wil zich toeleggen op de productie van soep, gebakken snacks en dranken op basis van groenten.

Ülker draaide in 2006 een omzet van 7,43 miljard dollar. Het is het grootste voedingsbedrijf in Turkije. Het bedrijf is ook actief in andere sectoren zoals verpakking, industriële producten, financiën, telecommunicatie, informatica, onroerende goederen, en handel en logistiek. Het bedrijf heeft meer dan 25,000 werknemers wereldwijd. Campbell kent een jaarlijkse omzet van meer dan 7,8 miljar dollar.

De transactie zal de komende maanden afgesloten worden. Campbell kondigde in augustus aan dat het andere plannen had voor de Belgische chocolatier omdat het bedrijf niet in de strategische focus paste.

.

Nu in het nieuws