Burgemeester Jette komt niet opdagen op proces over Hitlergroet

Print
Het proces voor de correctionele rechtbank in Brussel tegen een gemeenteraadslid van het Vlaams Belang in Jette is uitgesteld tot 18 januari. De vrouw, Maria Lichtert-De Berlangeer, zou bij haar eedaflegging op 2 december 2006 de Hitlergroet gebracht hebben.
Het proces werd uitgesteld omdat de burgemeester van Jette, die opgeroepen werd als getuige, zijn kat stuurde.

De vrouw werd op 8 oktober 2006 verkozen voor de gemeenteraad van Jette. Toen ze op 2 december haar eed aflegde, zou ze de Hitlergroet gebracht hebben. Het incident leidde tot een klacht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding bij het Brusselse gerecht.

Zelf ontkent de vrouw dat ze de Hitlergroet bracht. Ze zegt dat ze enkel probeerde te vermijden dat haar afgezakte cape haar hele arm zou bloot laten. "En zelfs als het om de Hitlergroet ging, zou het een politiek misdrijf gaan", aldus haar advocaat Bart Siffert. Er werd in de zaak eerder al gepleit door beide partijen, maar de verdediging had Hervé Doyen, de burgemeester van Jette, opgeroepen als getuige omdat hij na de eedaflegging niet op de vermeende Hitlergroet had gereageerd. De burgemeester kwam vrijdag echter niet opdagen. Het parket gaat hem nu een tweede dagvaarding sturen en het proces werd uitgesteld tot 18 januari.

Het parket vorderde een gevangenisstraf van 3 maanden met uitstel tegen de vrouw. Volgens de procureur bestaat er geen twijfel over dat ze de rechterarm schuin omhoog stak en dat ze dat weloverwogen en bewust deed.

MEEST RECENT