Tongerse rechter verklaart 17 miljoen euro van maffiabende verbeurd

Print
De strafrechter van Tongeren heeft vrijdag een bedrag van 17.879.749 euro van drie kopstukken van een Italiaanse maffiabende verbeurd verklaard. In de zaak stonden in totaal zes bendeleden terecht.
De rechter achtte het vrijdag bewezen dat de bende in 2000 en 2001 via wisselkantoren in Brussel en in Genk bijna 18 miljoen euro witwaste. De bendeleden werden ook schuldig bevonden aan het deel uitmaken van een criminele organisatie met vertakkingen in Italië.

De kopstukken van de bende, een 41-jarige Italiaan die in de gevangenis van Amsterdam zit opgesloten, en een 54-jarige man die in een Italiaanse gevangenis zit, kregen bij verstek celstraffen van acht jaar effectief en boetes van 100.000 euro. Twee andere bendeleden kregen een effectieve gevangenisstraf van zeven jaar en eveneens een boete van 100.000 euro. Ook zij gaven verstek.
Deze bendeleden zitten overigens ook in een Italiaanse gevangenis opgesloten. Omdat de vier nooit kwamen opdagen tijdens de behandeling van het proces in Tongeren beval de rechter hun onmiddellijke aanhouding.

Een 54-jarige Genkenaar, die in Luik woont en 43.000 euro via een wisselkantoor in Genk witwaste, kreeg vrijdag een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan achttien maanden met uitstel, en een boete van 50.000 euro. De rechter verklaarde ook het witgewaste geld verbeurd.
Een andere 54-jarige Genkenaar kreeg wegens zijn aandeel in de feiten een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan achttien maanden met uitstel, en een boete van 50.000 euro.

De verstek gevende bendeleden zitten momenteel celstraffen van 8 en 9 jaar uit in Italië en Nederland. Een 53-jarige Italiaan stond eveneens in Zuid-Italië terecht voor witwassen en drugshandel. Tijdens de behandeling van dat proces werd de rechter op straat doodgeschoten.
Eén van de veroordeelde Genkenaren werd naar aanleiding van een verkeersboete in Maastricht bij de kraag gevat. Hij stond internationaal geseind wegens witwaspraktijken en handel in drugs en moet in Italië nog een celstraf van veertien jaar uitzitten.

MEEST RECENT