Nederlandse vioolbouwer vindt unieke prothese uit

Print

De Nederlandse vioolbouwer André van Putten heeft een prothese uitgevonden waarmee een vrouw die haar onderarm mist weer viool kan spelen. Het is vermoedelijk de enige in zijn soort, meldde de uitvinder vrijdag.

De viool- en cellobouwer uit Kampen kreeg het verzoek om hulp van Elise Borsten, die sinds een busongeluk haar rechter onderarm mist. Een prothese om viool mee te spelen, bestond nog niet. Eerst bouwde hij een prototype van karton, pas later de huidige versie van pvc.

"Met een aantal kniescharnieren en veren bootst de prothese de beweging van de pols na die je maakt tijdens het strijken over de snaren."

Borsten raakte enkele jaren terug bij een busongeluk haar rechter onderarm kwijt. Ze besefte dat ze nooit meer viool zou spelen, tot ze een vrouw ontmoette die de cello bespeelde met een prothese gemaakt door Van Putten. Ze vroeg de vioolbouwer of hij zoiets ook voor het bespelen van een viool kon maken. "Ik dacht dat het onmogelijk was", zei Van Putten. "De cello kun je eventueel zonder pols bespelen, dus kon ik redelijk makkelijk een vrij starre prothese bouwen. Bij het bespelen van een viool is de pols juist van immens belang. Zonder die polsbeweging is viool spelen niet mogelijk."

MEEST RECENT