Terreurdreiging na ontsnappingspoging Trabelsi

Terreurdreiging na ontsnappingspoging Trabelsi

Terreurdreiging na ontsnappingspoging Trabelsi

Print
De federale politie heeft een ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi verijdeld. Dat is vrijdag bekend gemaakt op een persconferentie. Trabelsi werd in juni 2004 veroordeeld tot tien jaar cel voor de voorbereiding van een aanslag op de militaire basis in Kleine Brogel.
Vrijdagochtend vonden vijftien huiszoekingen plaats in verschillende gerechtelijke arrondissementen in het kader van een onderzoek van een Brussels onderzoeksrechter. Veertien mensen zijn opgepakt.

De sectie terrorisme van de federale politie en het federale parket vrezen in de volgende dagen terroristische acties. Tot 2 januari zullen er verhoogde veiligheidsmaatregelen van toepassing zijn op belangrijke plaatsen in Brussel.

Eerste minister Guy Verhofstadt legde vrijdagmiddag in de Wetstraat 16 een verklaring af naar aanleiding van de verijdelde ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi. Dat gebeurde in aanwezigheid van de kersverse ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken Jo Vandeurzen (CD&V) en Patrick Dewael (Open Vld).

De premier bevestigde de informatie die de sectie terrorisme van de federale politie en het federale parket eerder op de dag bekendmaakten. De gerechtelijke autoriteiten hebben deze morgen op diverse locaties actie ondernomen. Dat gebeurde nadat bekendraakte dat Nizar Trabelsi mogelijk plannen had om uit de gevangenis te ontsnappen. Daarbij had kunnen gebruik gemaakt worden van wapens en geweld.

"Andere gewelddaden zijn niet uit te sluiten. Het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging beschikt over elementen die wijzen op de voorbereiding van een aanslag. In dat kader hebben de gerechtelijke autoriteiten ervoor geopteerd onmiddellijk over te gaan tot huiszoekingen en andere acties", verklaarde de premier.
Hij wees er ook nog op dat publieke plaatsen, vooral in Brussel, onder verhoogde veiligheid zijn geplaatst. De situatie wordt naar verluidt op de voet gevolgd. Indien nodig worden de maatregelen bijgestuurd. De acties bewijzen volgens Verhofstadt in elk geval dat de strijd tegen het terrorisme op een geïntegreerde en gecoördineerde manier verloopt. "De verschillende veiligheidsdiensten waken over onze veiligheid", klonk het.

De autoriteiten vragen de bevolking waakzaam te zijn, maar niet te panikeren.

Geen explosieven bij huiszoeking

De huiszoekingen in het kader van de ontsnappingspoging van Nizar Trabelsi zijn negatief voor wat betreft wapens en explosieven. Dat laat Lieve Pellens van het federaal parket vrijdagavond weten.

Ander in beslag genomen materiaal, zoals documenten en computers wordt later onderzocht, zegt ze nog. Over de eventuele aanhoudingen van de personen die voor de onderzoeksrechter zijn geleid, wordt zaterdag pas gecommuniceerd.

Weduwe moordenaar Massoud gearresteerd

Malika el-Aroud, de weduwe van een van de moordenaars van Ahmed Shah Massoud, was een van de vijftien personen die vrijdagochtend werden gearresteerd naar aanleiding van de geplande ontsnapping van Nizar Trabelsi. Dat heeft Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket, bevestigd aan AFP.

De 48-jarige Malika el-Aroud, een Belgische van Afghaanse origine, is de weduwe van Abdessater Dahmane, een van de twee mannen die op 9 september 2001 een zelfmoordaanslag pleegden en daarmee Ahmed Shah Massoud ombrachten. Dat was de chef van de Noordelijke Alliantie die zich verzette tegen de taliban.

El-Aroud werd in 2003 vrijgesproken door de correctionele rechtbank van Brussel. Daarop vertrok ze met haar nieuwe man naar Zwitserland, waar ze in juni van dit jaar werd veroordeeld voor ondersteuning van het terrorisme op websites. Ze kreeg zes maanden met uitstel.

Volgens de rechtbank baat haar man, de 39-jarige Tunesiër Moez Garsallaoui, verschillende websites uit die worden gebruikt door terroristische organisaties, waaronder al-Qaïda. Op de sites wordt onder meer uitgelegd hoe een bom moet worden gemaakt.

.

Nu in het nieuws