Philips doet miljardenbod op Amerikaans bedrijf

Print
Philips heeft een bod van ongeveer 3,6 miljard euro uitgebracht op het medische bedrijf Respironics. Het Amerikaanse bedrijf maakt diagnostische apparatuur voor de ademhaling. Het bestuur van Respironics steunt het bod, meldde het Nederlandse concern vrijdag.
Het bod in contanten komt neer op 66 dollar per aandeel Respironics. Het bedrijf uit Murrysville, Pennsylvania, heeft wereldwijd circa 5300 werknemers en een omzet van 1,2 miljard dollar (834 miljoen euro). De aangekondigde overname is de grootste ooit door Philips.

Philips typeert Respironics als een snelgroeiend en innovatief bedrijf, dat strategisch gezien "uitstekend" past en de positie van het Nederlandse concern als leverancier van medische producten versterkt. De apparatuur van Respironics wordt door patiënten thuis gebruikt en in ziekenhuizen. Philips verwacht de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden.

De overname van Respironics is de grootste ooit door Philips en de vierde die het concern in een maand tijd heeft aangekondigd. Eind november kocht Philips voor circa 1,8 miljard euro de Amerikaanse lichtproducent Genlyte. Afgelopen dinsdag kondigde Philips de overname aan van het Amerikaanse medische IT-bedrijf Visicu aan voor circa 430 miljoen euro.

Philips haalde vorig jaar met zijn medische divisie een winst van ongeveer 2 miljard euro.
MEEST RECENT