Schrik voor Wodca-acties

Schrik voor Wodca-acties

Schrik voor Wodca-acties

Print
De Wodca-controles en BOB-campagnes hebben wel degelijk effect. Uit de meest recente Wodca-cijfers blijkt dat de Antwerpenaars heel wat minder drinken wanneer ze controles verwachten.
BR> Het aantal op alcohol betrapte chauffeurs slinkt meerdere procenten naarmate december vordert en de eindejaarscampagnes in zicht zijn.

”De eerste elf maanden van dit jaar heeft gemiddeld 8,7% van de gecontroleerde automobilisten te veel gedronken. Bekijken we de meest recente cijfers, dan zie je dat de Antwerpenaar zijn gedrag pas aanpast als er een stok achter de deur staat”, stelt Anne Verlinden, kabinetschef van gouverneur Camille Paulus, die de Wodcacontroles uitvond.

In het eerste weekend van december werd 8% betrapt. De maandag erna werd de BOB-campagne voorgesteld, waarna nog maar 7,3% te veel dronk. De controles draaien traditioneel pas half december op kruissnelheid. En daar heeft de automobilist zijn drinkgedrag aan aangepast: vorig weekend blies nog slechts 5,8% positief.

In 2006 deed zich hetzelfde voor. Dat jaar zat gemiddeld 8,4% van de automobilisten dronken achter het stuur. Tijdens de kerstnacht daalde dat aantal tot 7,9%. Met oudjaar tuimelde het aantal betrapten naar 3,7%.

.

Nu in het nieuws