N-VA-congres als één man achter eigen partijtop

Print
Een overgrote meerderheid van de N-VA-leden heeft donderdagavond op een congres in Gent het vertrouwen bevestigd in hun onderhandelaars en hen een mandaat gegeven om de komende 100 dagen een staatshervorming te helpen uitwerken. Er waren slechts vijf dissidente stemmen en vijf onthoudingen.
De leden hoefden zich niet uit te spreken over deelname aan de interim-regering van Guy Verhofstadt. N-VA levert immers geen personeel voor die ploeg. Hen werd enkel gevraagd het vertrouwen in de partijtop te bevestigen om de komende maanden te proberen een staatshervorming af te dwingen. 97 procent van de 400 aanwezige leden deed dat ook.

Voorzitter Bart De Wever verklaarde achteraf dat het goed is te zien dat de basis de partijtop nog altijd volgt. Veel kritiek was er wel op een regering die geleid wordt door Guy Verhofstadt.

"Verhofstadt was niet echt de man die we als premier in onze dromen hadden op 10 juni. Het vertrouwen van de militant in hem is nul, maar het wordt aanvaard als een ticket tot de onderhandelingen over een staatshervorming", poneerde De Wever.

Zondag in de Kamer, wanneer de parlementsleden stemmen over het vertrouwen in de nieuwe regering, gaan vijf van de zes N-VA'ers ondanks het wantrouwen in een ploeg die geleid wordt door Verhofstadt toch op de groene stemknop drukken. Eén kamerlid mag zich symbolisch onthouden. Wie de "gelukkige" (dixit De Wever) wordt, is nog niet duidelijk. Dat de meeste N-VA'ers ja zullen stemmen, is volgens De Wever ook een signaal van vertrouwen in kartelpartner CD&V.

De Wever heeft er naar eigen zeggen geen moeite mee dat zijn partij nu samen met de PS in de regering zit. "Wie ben ik om te zeggen wie er langs Franstalige kant mee in mag? Ik heb daar geen greep op. Onze ambitie is het systeem te veranderen en desnoods wil ik dat zelfs met de duivel doen", luidde het.

De Wever maakte ook bekend dat hijzelf voorlopig in de Groep van 12 gaat zitten. Oorspronkelijk zou N-VA iemand anders sturen, maar die persoon kan er om gezondheidsredenen niet bij zijn.
MEEST RECENT