Rampoefening in nieuwe tunnels onder Antwerpse Leien

Print
Antwerpen - Aan de Nationale Bank in Antwerpen hebben de hulpdiensten donderdagavond een rampoefening gehouden in het nieuwe tunnelcomplex onder de Leien. Bedoeling was om een aantal procedures uit te testen en de hulpdiensten op elkaar af te stemmen.
"Alles is goed verlopen. Op het eerste zicht zijn er geen drastische ingrepen nodig en de tunnels kunnen dan ook zonder probleem op 14 januari worden opengesteld", zegt Wim Cassiers van de stad Antwerpen.

Het tunnelcomplex aan de Nationale Bank bestaat uit de Blauwtorentunnel (241 meter), de Gasthuistunnel (565 meter) en de Van Eycktunnel (225 meter). Ze hebben vijf in- en uitritten en geven ook toegang tot een parking van 650 plaatsen. Die kan, in tegenstelling tot de tunnels, nog niet op 14 januari in gebruik worden genomen, omdat er nog geen uitbater voor gevonden is en omdat ook de afwerking nog voltooid dient te worden.

Voor de tunnels worden open gesteld, vond eerst nog een multidisciplinaire rampoefening plaats. In de Van Eycktunnel werd een ongeval geënsceneerd, waarbij twee slachtoffers uit een voertuig bevrijd dienden te worden. In de Gasthuistunnel ging het dan weer om een ongeval met rookontwikkeling. Beide scenario's dienden om enkele procedures uit te testen, te valideren en om de hulpdiensten op elkaar af te stemmen.

"Zo is onder meer gebleken dat de brandweerwagen als eerste de tunnel moeten inrijden en dan pas de ziekenwagen. Anders raakt de uitweg van de ziekenwagen misschien geblokkeerd en de tunnels zijn niet breed genoeg om vlot te kunnen draaien", zegt Wim Cassiers.

Verder werd de oefening ook gebruikt om na te gaan of al het nodige materiaal efficiënt kan worden ingezet in de tunnels. Aan de oefening, die van 20 tot 22 uur duurde, werkten een 25-tal brandweermannen mee, even veel politieagenten en nog een achttal personen van de medische hulpverlening.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio