Koning benoemt Verhofstadt en 13 andere ministers

Print
Koning Albert II heeft donderdagavond op het kasteel van Laken Guy Verhofstadt benoemd tot eerste minister. Dat heeft het paleis rond 0.30 uur in een mededeling laten weten. De vorst benoemde daarnaast nog 13 andere ministers. Allen leggen vrijdagvoormiddag om 10.00 uur de eed af.
De enige verrassing in de lijst is dat CD&V-kopstuk Yves Leterme naast vicepremier, minister van Begroting en minister van Institutionele Hervormingen ook de portefeuille Mobiliteit krijgt. Hij erft op die manier het politiek heikele thema van de geluidshinder op en rond de luchthaven van Zaventem.

Zoals bekend telt de ploeg dus 14 ministers - een minder dan grondwettelijk toegelaten - en geen staatssecretarissen. Alleen de twee grootste partijen, CD&V en MR, krijgen een vicepremier.

De interim-regering telt drie vrouwen: Laurette Onkelinx (PS), Sabine Laruelle (MR) en Inge Vervotte (CD&V).

Naast Yves Leterme is ook Didier Reynders minister van Institutionele Hervormingen. Normaal gezien gaat Leterme de Groep van 12 leiden en de discussie over een staatshervorming trekken.

Reynders wordt dan weer de gangmaker van de onderhandelingen over het uit te stippelen sociaaleconomisch beleid.

De helft van de excellenties maakte ook deel uit van de paarse bewindsploeg. Het gaat om alle Open Vld-ministers, Laurette Onkelinx en Christian Dupont bij de PS en Didier Reynders en Sabine Laruelle bij de MR. Zij behouden ook grotendeels hun bevoegdheden.

De ploeg heeft maar een beperkte houdbaarheidsdatum. Bedoeling is dat er tegen Pasen een definitieve regering op de been wordt gebracht. Premier Guy Verhofstadt geeft dan ook de fakkel door aan zijn vicepremier Yves Leterme. Donderdag benadrukte hij uitdrukkelijk dat hij zeker niet langer aanblijft.

.

Nu in het nieuws