Oppositie is het niet eens met belastingsverlaging

Lokeren - Vanaf januari daalt het gemeentelijk aandeel op de personenbelasting van 8 procent naar 7,5 procent. Gejuich op alle banken zou je dan denken maar de oppositie is niet tevreden. De oppositiepartien willen een daling van het totale belastingpakket.
Een half procent minder belasting betekent voor de stadskas 600.000 minder inkomsten. Daartegenover staat dat er twee miljoen extra inkomsten zijn uit allerlei andere belastingen. Zo stijgt de belasting op het ontbreken van een parkeerplaats van 1.240 naar 2.500 euro. De marktkramers zullen 7 euro per vierkante meter moeten betalen in plaats van 6 euro. Foorreizigers zien hun staangeld ook stijgen. Voor de autoscooter wordt dat 5.500 euro in plaats van 5.000 euro. De combitaks gaat omhoog, van 58 naar 100 euro, en een overnachting in de cel verdubbelt tot 50 euro.

”U neemt met de ene hand meer terug dan u met de andere hand geeft”, hekelt Ludo Gerits (VB). Marjon Thienpondt pleit voor een verlaging van de opcentiemen, 30 minuten gratis parkeren in plaats van 15 minuten. Ze bepleit ook de vermindering van de forfaitaire huisvuilbelasting. Björn Rzoska (Groen!) begrijpt niet dat de personenbelasting daalt, maar dat er geen geld is voor een dienstencentrum voor de senioren of investeringen in kinderopvang. ”Jonge gezinnen betalen twintig euro per dag per kind”, zegt hij.

Mike Fierens (Sp.a) is dan weer bezorgd om de waterfactuur die de gezinnen gepresenteerd krijgen. Voortaan zal ook de kostprijs voor het saneren van afvalwater doorgerekend worden, een som die tot vandaag door de stadskas werd betaald. Volgens schepen van Financiën Peter De Witte (Open Vld) is ook dat een geschenk aan de burger. ”De Vlaamse Watermaatschappij stelt aan de gemeenten voor om die saneringsbijdrage niet gewoon door te rekenen maar te verhogen met een factor 1,4. In Lokeren doen we dat niet waardoor een modaal gezin maar een euro per week extra moet betalen voor de sanering van het afvalwater in plaats van 1,4 euro”, aldus De Witte.

Dirk VAN REUSEL

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio