“Het wantrouwen van het personeel is groot”

Sint-Niklaas - Het stadspersoneel heeft het besparingsvoorstel van het Sint-Niklase schepencollege met een grote meerderheid verworpen. Donderdagavond voerden de vakbonden een prikactie in het stadhuis. ”Op alle stadsdiensten is er momenteel een groot wantrouwen tegenover het bestuur.”
Het stadsbestuur van Sint-Niklaas wil de komende jaren snoeien in het personeelskader. Bedoeling is dat binnen de zes jaar zo’n vijf procent van de jobs verdwijnt. 36 procent van het stadsbudget gaat naar personeelsuitgaven, en dat vindt het huidige bestuur te veel.

Het voorstel voor een besparingsprotocol van het stadsbestuur is op een personeelsvergadering verworpen. ”Het voorstel is met 72 procent van de stemmen resoluut van tafel geveegd”, zegt Patrick De Rudder van het ACOD.

Pestplan

De vakbonden hielden donderdag voor de gemeenteraad een prikactie in het stadhuis om hun ongenoegen te uiten. ”Dit besparingsplan is gewoon een pestplan”, klinkt het. ”Het wantrouwen van het personeel tegenover het beleid is erg groot. Het gaat de jongste jaren alleen nog over inleveren. Om de begroting in evenwicht te houden, wordt enkel op het personeel bespaard, terwijl andere mogelijkheden onvoldoende worden benut.”

Het stadspersoneel is niet akkoord met de voorstellen rond vakantieregelingen. Ook de onzekere toekomst van de reinigingsdienst is een heikel punt. ”We blijven actie voeren want dit plan is echt onaanvaardbaar”, stelt René Pauwels van het ACV. ”Het kan niet dat het stadsbestuur een negatieve houding heeft naar het personeel toe. Iedereen doet zijn best om een goeie dienstverlening te garanderen. Er is gewoonweg geen respect.”

De vakbonden wachten nu op een nieuw voorstel van het schepencollege.

Op 9 januari is er een volgend overleg gepland.

Joris VERGAUWEN
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio