Met 100.000 naar de Roma

Borgerhout - Ingrid Augustyns uit Antwerpen werd donderdag als 100.000ste bezoeker van de Roma feestelijk in de bloemetjes gezet. ”Neem de Roma weg en velen zouden in een diep gat vallen”, zegt Roma-verantwoordelijke Paul Schyvens, die voor ons vijf hoogtepunten bijeenzocht.
1. ”De opening op 15 mei 2003. Of hoe een onoverzichtelijke puinhoop tot een prachtige zaal kan worden omgetoverd in amper enkele maanden tijd. Ik herinner me nog dat tijdens de nacht van 14 op 15 mei nog een pak mensen aan het werk was. Ze zagen hoe kapot ik zat. ”Ga naar huis, Paul, en slaap wat”, kreeg ik te horen. s’ Morgens om tien uur was de zaal klaar. Ongelooflijk!”
2. ”Ik denk nog vaak terug aan een interview van 2003 waarin oudere mensen herinneringen aan de Roma ophalen. Zelden heeft een artikel me zo emotioneel aangegrepen. Je leest zwart op wit hoeveel de Roma voor die mensen vroeger te betekenen had. Velen hebben er hun lief leren kennen. Homo’s foefelend op de laatste rij en daarvoor de hetero’s (lacht)”.
3. ”Een optreden van de Amerikaanse muziekgroep ’Young At Heart’ in 2003. Deze band paste zo goed in ons kader. Zeer toegankelijke liedjes over het leven, oud worden en doodgaan met een zeer hoog rock ’n’ roll-gehalte.”
4. ”Na een lang gevecht werd er eindelijk een akkoord bereikt met het district Borgerhout, de stad Antwerpen en minister Anciaux om ons vanaf 2008 op een ’fatsoenelijke’ manier te subsidiëren, met een bedrag van 600.000 euro.”
5. ”Eigenlijk is de Roma een constant aaneenschakeling van hoogtepunten. De Roma is van iedereen. Voor velen is het zelfs een tweede thuis. Neem de Roma weg en ze vallen in een zwart gat. Ik heb voor mijn werk heel wat zalen bezocht en vooral gezien hoe het niét moet. We proberen ons aanbod zo gevarieerd en laagdrempelig mogelijk te houden. Ook heeft de zaal een positief effect op het buurtklimaat. Mensen zien dat de Roma niet in de Bronx ligt en de omgeving hier wel degelijk leeft. Dat is ook de reden waarom we een ticketkantoor op de Turnhoutsebaan hebben geopend om mee aan de heropleving van deze straat mee te werken.
Aline VAN DER BORGHT
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio