Procedure tot bescherming Colomakerk loopt vlot

Mechelen - Zo lang het lot van de Colomakerk in de Mechelse wijk Tervuursesteenweg onzeker is geweest, zo voorspoedig verloopt nu de procedure tot bescherming van de kerk. Mechelen heeft er zelfs goede hoop op dat het gebouw al binnen enkele maanden de status van monument verwerft.
Van 5 november tot 5 december liep bij het Mechelse stadsbestuur een openbaar onderzoek naar het inzetten van de beschermingsprocedure voor de parochiekerk Sint-Jozef-Coloma aan de Tervuursesteenweg. Dit onderzoek was het gevolg van de beslissing van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) om de neogotische kerk op te nemen op de ontwerplijst van nieuwe beschermde monumenten.

”Tijdens het openbaar onderzoek is geen enkel bezwaar binnengelopen”, weet schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld-CDO-Groen!). ”De stad kan nu een positief advies overmaken aan het Agentschap Ruimtelijke Ordening-Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Nu staat alleen nog een positief advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen een defintieve bescherming van de kerk in de weg. Aangezien Mechelen niet met het openbaar onderzoek heeft getalmd, kan de procedure mogelijk sneller worden afgerond. De hoop leeft dat de kerk al binnen enkele maanden definitief kan worden beschermd.”

Van zodra die beslissing er is, kan Mechelen voortwerken aan een restauratie van het gebouw. De stad kan dan voor 88 procent subsidies krijgen van de hogere overheid voor dit project.

JVdPo
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio