Studente KHM wint persprijs

Mechelen - Als derdejaarsstudente onlinejournalistiek de Nederlandse prijs van de geschreven pers winnen in de radiowedstrijd Belgodyssee. Dat is Leen Van Hemel (23) van de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) gelukt met de reportage die ze in het Afrikaanse Burundi maakte.
Met de Belgodyssee willen Radio 2, VivaCité en het Prins Filipfonds de samenwerking stimuleren tussen toekomstige journalisten uit de drie gemeenschappen van ons land. “Toen ik eind augustus op de site van Radio 2 een initiatief zag uitsluitend voor derdejaarsstudenten journalistiek, heb ik meteen mijn gegevens doorgestuurd. Dat doe ik vaker en meestal zie ik wel wat er van komt”, begint Leen uit Kessel-Lo (Leuven).

Begin oktober kwam de melding dat ze was geselecteerd, een week later mocht Leen op gesprek in het Brusselse BELvue museum. Diezelfde dag nog kregen acht Vlamingen en evenveel Walen te horen dat ze in tweetalige duo’s naar Europese en Afrikaanse landen werden gestuurd om een reportage te maken over het overlevingsrecht van kinderen.

Leen en Julien Delsaux uit Oret vertrokken vijf dagen later naar Burundi, vergezeld van een Unicef-vertegenwoordiger, enkele radiomensen en zangeres Khadja Nin, want elk koppel kreeg ook een bekende Vlaming mee die terugkeerde naar zijn geboorteland. “We hebben er twee centra bezocht: Gatumba, waar ondervoede kinderen en moeders kunnen herstellen, en Madamme Stamm die zich ontfermt over straatkinderen en kindsoldaten. Wat me opviel, is dat er veel dans en muziek wordt gebruikt om de ellende te verwerken.”

Na haar terugkomst verwerkte Van Hemel haar ervaringen in een artikel voor de Radio 2-website. Dat heeft haar de prijs van de geschreven pers opgeleverd. “Ik mag op kosten van Brussels Airlines naar een zelfgekozen bestemming, om daarna een tekst voor hun brochure te schrijven. Dit is veel meer dan ik me had kunnen indenken”, besluit Leen Van Hemel. Haar reisgenoot Julien won de hoofdprijs en krijgt zes maanden betaalde stage bij de RTBF.

Sarah SCHOETERS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio