Het Firmament verzorgt mee kerstsfeer op Eén

Mechelen - In volle kerstperiode heeft Het Firmament, de koepel voor figurentheater in Vlaanderen uit Mechelen, een glansrol op Eén te pakken. Enkele waardevolle poppen van de befaamde Gentse meesterpoppenbouwer Albert Vermeiren uit haar collectie stelen de show in de kerstspot, die sinds woensdag tussen de programma’s door wordt uitgezonden.
Op zoek naar een origineel scenario voor een kerstspot klopte Eén aan bij een communicatiebureau, dat voor zijn idee op zijn beurt uitkwam bij Het Firmament.

”Het idee was om iets met marionetten te doen. Als koepel voor het figurentheater in Vlaanderen heeft Het Firmament een goed overzicht wie wat in huis heeft. Enkele poppen uit ons archief bleken geschikt om de kerstspot in te blikken”, vertelt Simon Smessaert van Het Firmament. Het gaat om een reeks zestig jaar oude marionetten van de hand van Albert Vermeiren. Deze meesterpoppenbouwer uit Gent gaf ooit nog cursussen decorbouwen bij het figurentheater in Mechelen en was in het wereldje van het figurentheater een man van hoog aanzien. Nadat hij in 1989 was overleden, besloten zijn weduwe en zoon in 2004 om zijn collectie marionetten aan Het Firmament te schenken.

”Marionetten worden niet vaak meer gebruikt, maar in deze kerstspot passen ze in het verhaal. Met onder meer een andere mantel lijken ze erg goed op Jozef, Maria en de drie Wijzen. Alleen het kindje Jezus moest voor het spotje nog worden gemaakt. In de spot worden de marionetten trouwens geleid door twee figurenspelers van Het Firmament, samen met twee collega’s van het Gentse poppentheater Pedrolino”, gaat Simon Smessaert voort. ”De gebruikte poppen van Albert Vermeiren zijn authentieke exemplaren die waardevol zijn. De kerstclip is een prachtig resultaat van onze inspanningen om het erfgoed van het figurentheater toegankelijker te maken voor een breed publiek. Het is mooi om zien hoe de poppen weer tot leven komen in een hedendaagse context, dan nog via een nieuw medium.”

Jan VAN DE POEL
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio