Geel steekt kapitalen onder de grond

Geel - Geel geeft volgend jaar 72 miljoen euro uit. Daarvan gaat 19 miljoen naar investeringen en net zoals de voorbije jaren wordt dat geld voor een groot deel in de grond gestoken, in nieuwe rioleringen. Ondanks de forse investeringen verhogen de belastingen in Geel niet.
BR> Geel behoudt in 2008 de 7 procent gemeentebelasting op de personenbelasting en toch stijgen die ontvangsten volgend jaar met 4,1 procent. Ook de onroerende voorheffing volgt die trend.
“Ik denk dat wij de Kempense gemeente zijn met de grootste jaarlijkse bevolkingsaangroei”, verklaart de Geelse burgemeester Frans Peeters (CD&V) die evolutie.

Wespennesten

Toch komt er een taks bij. “Voor het verwijderen van wespennesten vragen we 25 euro”, zegt hij. Volgens Peeters gaat het niet om een extra belasting, maar eerder om een remgeld om misbruik te voorkomen.


OCMW

De jaarlijkse toelage voor het OCMW stijgt met 32 procent tot een bedrag van 5,1 miljoen euro. Peeters geeft er twee verklaringen voor: “Volgend jaar neemt het OCMW de nieuwe gebouwen in gebruik en daardoor stijgen de exploitatie­kosten fors”, zegt hij. Een tweede reden ligt volgens Peeters bij de gebruikte begrotingstechniek. Vroeger werden de uitgaven te ruim ingeschat. Nu gebeurt dat op een correcte manier.

School Larum
De stad zet volgend jaar 3,9 miljoen opzij voor de bouw van de nieuwe school in ­Larum. Daarmee is de school de grootste slokop op de buitengewone dienst. Voor de realisatie van tien rioleringsprojecten schrijft de stad 3,6 miljoen euro in. 500.000 euro gaat naar een nieuwe verwarmings­systeem in het oud stadhuis. De stad schakelt over op een milieuvriendelijk systeem van koude warmteopslag.

Voetpaden

Een enquête maakte duidelijk dat de Gelenaars betere stoepen willen. Het stadsbestuur speelt daarop in en investeert volgend jaar 500.000 euro in de verbetering van de voetpaden. “We gaan die inspanning de volgende vijf jaar volhouden. Tussen nu en het einde van deze legislatuur mag er in Geel geen enkel onveilig voetpad meer liggen”, besluit hij.


Alex KESTENS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio