“Dit is niet zomaar een koekje”

Lille - Chocolatier Peter Govaerts van Gofie’s IJs- en Chocoladesalon heeft op vraag van de gemeente Lille een zoete lekkernij ge­creëerd. Het unieke hapje bestaat uit marsepein, crème en chocolade. De ’Lilse Zoetigheid’ moet het representatieve relatie­geschenk van Lille worden.

Lille beschikte tot enkele jaren geleden over een zandkoekje als streekeigen product. Maar toen de bakker die de zoetigheid bereidde met pensioen ging, verdween ook het koekje. “In de zomer kan je je intussen wel laven aan een Wechelse tripel of een Gielse Tipsy, maar aan een lekkernij voor alle seizoenen ontbrak het ons toch”, zegt schepen van Toerisme Marc ­Herrygers (CD&V).

Een nieuwe oproep vanuit de gemeente onder de handelaars kende weinig repons. Daarom klopte Lille zelf aan bij Peter Govaerts. “Hij is een kunstenaar in chocolade en ijs, die alles volledig zelf bereidt”, zegt Herrygers. “Het resultaat is niet zomaar een koekje.”

Relatiegeschenk

Je zou het op het eerste gezicht niet vermoeden, maar er komt zelfs helemaal geen koek aan te pas. De zaakvoerder van Gofie’s IJs- en ­Chocoladesalon ontwierp een ronde lekkernij met een laagje marsepein, een tussenlaag crème en een onderste chocoladelaag. In de marsepein staan de gemeentenaam en -logo.

“Eigenlijk is het meer een soort praline”, zegt Govaerts. “Het wordt dus niet gebakken. Met een stempel uit beukenhout breng ik de naam en het logo van de gemeente in de marsepeinlaag aan, waarna ik er met een kleine brander overga. Dat geeft die unieke gebrande marsepein­smaak. Ook de crème bereid ik zelf met goede boter, room en advocaat naar eigen recept. Ik ben er gerust in dat je dit thuis niet kan namaken.”

De gemeente wil de ‘Lilse Zoetigheid’ als relatie­geschenk aanbieden. Smulpapen kunnen het bekoorlijke snoepje enkel bij Gofie’s op de ­Wechelsebaan in Lille bestellen.

Hans OTTEN
014-88.07.60
Cadeaubons voor horeca
De gemeente Lille en de lokale VVV-­afdeling lanceren een eigen cadeaubon. Met deze geschenkencheques ter waarde van tien euro kan de bezoeker terecht in zeven deel­nemende horecazaken in Lille. De cheques zijn na de aanschafdatum een jaar lang geldig en kunnen enkel volledig in een deel­nemende horecazaak besteed worden. Met de cadeaubonactie wil de gemeente de band met de lokale horeca herwaarderen en beter aanhalen.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio